NatureWorks en Avantium gaan samenwerken aan nieuwe generatie bioplastics 09/07/2009 14:12

PR Newswire

MINNETONKA, Minnesota en AMSTERDAM, Nederland, July 9 /PRNewswire/ -- NatureWorks en Avantium, twee leiders op het gebied van duurzame materialen, kondigden vandaag hun samenwerking aan om beter inzicht te krijgen in de eigenschappen en commerciële potentie van een nieuwe generatie polymeren uit hernieuwbare grondstoffen.

De samenwerking is gebaseerd op Avantiums werk op het gebied van monomeren en polymeren uit biomassa die niet met voedsel concurreert en op NatureWorks' succesvolle ontwikkeling van hun Ingeo(TM) biopolymeer voor een scala aan toepassingen. Avantium ontwikkelt haar nieuwe generatie polymeren onder de naam Furanics. De bedrijven geloven dat deze nieuwe klasse producten voor zowel brandstoffen als plastics veelbelovend is, vanwege de verwachte efficiënte manier van produceren, de ruime beschikbaarheid van verschillende soorten biomassa en de veelzijdigheid en eigenschappen van de eindproducten.

In eerste instantie zal NatureWorks intern testen uitvoeren op een selectie van Avantiums polymeren voor een scala aan toepassingen, zoals elektronica-, automobiel-, vezel- en andere toepassingen voor technische plastics. De testperiode duurt naar verwachting ongeveer een jaar. Deze samenwerking maakt de weg vrij voor de marktintroductie van deze nieuwe generatie bioplastics, die nog enkele jaren zal duren. De plastics zouden complementair zijn aan het bestaande Ingeo(TM) portfolio van NatureWorks.

"Wij zijn ervan overtuigd dat het onze plicht is om vandaag op zoek te gaan naar de oplossingen van morgen," zei Marc Verbruggen, president en CEO van NatureWorks. "Zo begon de ontwikkeling van NatureWorks Ingeo(TM) biopolymeer al in de jaren negentig. Het werk dat Avantium tot op heden heeft laten zien is indrukwekkend, en we kijken dan ook uit naar een productieve samenwerking."

"Onze nieuwe samenwerking met NatureWorks gaat ons een schat aan informatie opleveren over het potentieel van onze Furanics in een breed scala aan toepassingen," zei Tom van Aken, CEO van Avantium. "NatureWorks' ervaring met het commercialiseren van een nieuw polymeer, gecombineerd met onze gepatenteerde technologie, kan leiden tot een nieuw, duurzaam alternatief voor producten die nu uit olie worden gemaakt. Deze overeenkomst is een belangrijke stap richting de commercialisering van onze Furanics bioplastics."

Over Avantium

Avantium is een leidend technologiebedrijf, gespecialiseerd in geavanceerde high-throughput R?. Het bedrijf is actief in de ontwikkeling en commercialisering van Furanics, een nieuwe biobrandstof en bioplastic. Avantium heeft de waarde en commerciële potentie van haar unieke technologie en kennis bewezen in samenwerkingen met vooraanstaande bedrijven in de energie, chemische en farmaceutische industrie. Avantiums klantenbestand voor de R? services en systemen die ze aanbiedt, bestaat uit meer dan 70 bedrijven wereldwijd, waaronder marktleiders als BP, Shell, Sasol, Pfizer en GSK. Het bedrijf behaalde een omzet in 2008 van circa EUR 19 miljoen. Avantium heeft ongeveer 130 medewerkers; de activiteiten en het hoofdkantoor zijn gevestigd in Amsterdam, Nederland.

About NatureWorks

NatureWorks LLC is a company dedicated to meeting the world's needs today without compromising the earth's ability to meet the needs of tomorrow. NatureWorks LLC is the first company to offer a family of commercially available low carbon footprint Ingeo(TM) biopolymers derived from 100 percent annually renewable resources with performance and economics that compete with oil-based plastics and fibers.

Ingeo and the Ingeo logo are trademarks or registered trademarks of NatureWorks LLC in the USA and other countries

http://www.avantium.com

Voor meer informatie over Avantium, gelieve contact op te nemen met Mariëtte Hoogendoorn op +31-20-586 8010






-