Gemeenten op koers bij uitvoering bestuursakkoord

09/07/2009 14:21

VNG

Gemeenten zijn goed op weg om de doelen uit het Bestuursakkoord Rijk-gemeenten te realiseren. Zo zetten ze in op de vermindering van de regeldruk, verbeterden hun dienstverlening, stelden - hoewel dit wettelijk nog niet is geregeld - veiligheidsbeleidsplannen op, en startten met een eerste tranche voor de impuls brede scholen. Dit blijkt uit de eerst eerste onderzoeksronde van de Monitor Bestuursakkoord.

Uit de eerste monitor, die heeft gemeten wat de gemeenten in 2008 hebben bereikt, blijkt verder dat de tevredenheid over dienstverlening verbetert, individuele overheidsorganisaties behaalden als rapportcijfer een 7. Op het gebied van onderwijs is gestart met een eerste tranche voor de impuls brede scholen. De resultaten daarvan zijn zichtbaar in de vorm van stijgende aantallen combinatiefuncties. Gemeenten liggen op koers om te bereiken dat alle doelgroepkinderen een plek op voor- en vroegschoolse educatie (VVE) hebben. In 2008 is dit al voor 87% het geval.

Voor wat betreft de doelstellingen voor de uitstroom uit de WWB en activering van niet uitkeringsgerechtigden lagen gemeenten in 2007 goed op koers: in dat jaar is een kwart van de totaaldoelstelling behaald. Op het terrein van het coffeeshopbeleid zijn gemeenten actief met de handhaving van het afstandscriterium of andere drempelverhogende maatregelen. Vele voeren een ontmoedigingsbeleid van drugsgebruik onder jeugdigen.

Hoewel de rapportage duidelijk maakt dat er al veel gebeurd en bereikt is, blijft aanhoudende inzet ook de komende jaren essentieel om het bestuursakkoord ten volle te realiseren. De krimpende economie geeft een ander perspectief op het heden en de toekomst dan ten tijde van de formulering van het bestuursakkoord. Uit deze rapportage blijkt ook dat op een aantal punten de benodigde regelgeving en financiële randvoorwaarden nog niet op orde zijn. Daarmee is duidelijk dat naast de inzet van gemeenten zelf ook blijvende inzet van het Rijk noodzakelijk is om van de uitvoering van het bestuursakkoord een voortdurend succes te maken.

In september 2007 ondertekenden Rijk en gemeenten het Bestuursakkoord Samen aan de Slag. Hierin staat een aantal maatschappelijke doelen voor de huidige kabinetsperiode. De Nederlandse gemeenten hebben besloten zélf te laten zien hoe ver zij zijn met deze doelen via de Monitor Bestuursakkoord. De rapportage is de eerste in de reeks. Aan dit eerste onderzoek hebben 276 gemeenten (62,3 %) meegedaan. Samen vertegenwoordigen zij meer dan tweederde van de bevolking. Deze meting laat zien wat de gemeenten in 2008 hebben gedaan om de doelen uit het bestuursakkoord te bereiken. Gedurende deze kabinetsperiode tonen zij dit jaarlijks aan via hun eigen onderzoeksinstrument Waarstaatjegemeente.nl. De VNG coördineert dit voor alle gemeenten. Hiermee probeert de VNG namens alle gemeenten in Nederland alvast te laten zien waar de gemeenten staan en waar zij mogelijke knelpunten signaleren.

Den Haag, 9 juli 2009