Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


09 jul 2009

Amsterdam voert per direct gebiedsverbod Leidseplein in

In reactie op het incident met dodelijke afloop op de taxistandplaats Leidseplein van zaterdagnacht heeft burgemeester Cohen besloten extra veiligheidsmaatregelen te nemen. Door middel van een noodverordening voert Amsterdam per direct gebiedsverboden in op de uitgaanspleinen.

De gemeenteraad is eerder deze maand al akkoord gegaan met de invoering van het gebiedsverbod op uitgaanspleinen. Ook had het college besloten tot de invoering van cameratoezicht, onder meer op het Leidseplein. Door middel van een noodverordening voert de burgemeester beide maatregelen per direct in.

Gebiedsverbod
Met het gebiedsverbod krijgt de politie de bevoegdheid om personen te verwijderen uit een bepaald gebied voor de duur van het hele weekend. Het gebiedsverbod kan worden opgelegd als sprake is van misdragingen zoals opruiing, bedreiging, samenscholing, mishandeling en verkeersbelemmering. Overtreding van het gebiedsverbod is een misdrijf en leidt tot strafrechtelijke vervolging.

Door de noodverordening kan de politie vanaf vrijdag 18.00 uur een gebiedsverbod opleggen. Personen die een gebiedsverbod krijgen, mogen zich tot en met zondagnacht niet meer in dit gebied begeven. Dit instrument kan ook worden ingezet bij misdragingen door taxichauffeurs, die hiermee het hele weekend niet meer op de lucratieve standplaats bij het Leidseplein en het Rembrandtplein mogen staan.

Het gebied waar een gebiedsverbod kan worden opgelegd is: Leidseplein, Leidsestraat, Koningsplein, Regulierdwarsstraat, Rembrandtplein en Thorbeckeplein.

Cameratoezicht
Naast deze maatregel is besloten dat vanaf morgen cameratoezicht is op de kop van de taxistandplaats op het Leidseplein. Ook hier was eerder deze maand al toe besloten door het College van B&W en wordt nu vervroegd ingevoerd.