Universiteit van Tilburg

Universiteit van Tilburg 9 juli 2009

Hans Verkruijsse hoogleraar Accounting Information Systems

De Universiteit van Tilburg heeft Hans Verkruijsse benoemd tot parttime hoogleraar Accounting Information Systems, voor een periode van vijf jaar. Met ingang van 1 september 2009 gaat hij onderzoek verrichten naar mogelijkheden van nieuwe vormen van elektronische gegevensuitwisseling voor de inrichting van de administratieve organisatie.

Voor accountants is het van belang kennis te hebben van nieuwe technische ontwikkelingen, om bij hun werk adequaat te kunnen steunen op de administratieve organisatie. Vanuit die gedachte doet Hans Verkruijsse onderzoek naar de mogelijkheden van nieuwe ontwikkelingen in elektronische gegevensuitwisseling voor de inrichting van de administratieve organisatie en bestuurlijke informatievoorziening van organisaties. Door de nieuwe ontwikkelingen gaan volgens Verkruijsse vooral interne controle maatregelen veranderen, die verankerd zijn in informatiesystemen. Nieuwe concepten zoals 'continuous monitoring' kunnen die veranderingen ondersteunen.

De leerstoel Accounting Information Systems is ondergebracht bij het departement Accountancy van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen.

Dr. J.P.J. (Hans) Verkruijsse RE RA (1949) promoveerde aan de Universiteit Maastricht op het proefschrift Beoordeling van processen; professional judgment of judgment van een professional bij de beoordeling van bedrijfsprocessen (2005). Van 1986 tot en met 2008 was hij als universitair hoofddocent verbonden aan de Universiteit Maastricht. Tevens werkte hij in de accountantspraktijk van Van Dien & Co., Rotterdam (1971-1977) en vervolgens bij de Interne Accountantsdienst van het Ministerie van Economische Zaken in Den Haag (1978-1981). Sinds 1982 werkt hij bij Ernst & Young Accountants, aanvankelijk als EDP-audit manager en vervolgens als EDP-audit partner (1985-1992 ) en als partner Vaktechniek (1992-nu). In deze functie is hij verantwoordelijk voor de vaktechnische aspecten van auditing en assurance services bij Ernst & Young LLP in Rotterdam. Verkruijsse is daarnaast sinds vele jaren actief als standaard zetter bij beroepsorganisaties als IFAC, NOREA, NIvRA en FEE. Sinds 2008 doet hij vanuit Ernst & Young onderzoek in samenwerking met de University of Kansas naar het verbeteren van het audit proces door het adequaat steunen op de administratieve organisatie van de te controleren organisatie.