Gemeente Tilburg

Persbericht
9 juli 2009

Veel aanmeldingen pilot graffitibestrijding Binnenstad

Reeshofpark schoongemaakt, actie Binnenstad onlangs gestart

Ruim 700 pandeigenaren nemen deel aan de pilot om graffiti in de Binnenstad te bestrijden. De gemeente is onlangs een pilot gestart om graffitioverlast in de Binnenstad en het Reeshofpark te bestrijden. De gebieden worden regelmatig gecontroleerd en aangetroffen graffiti wordt verwijderd. Het Reeshofpark is inmiddels schoongemaakt en wordt wekelijks gecontroleerd. De eenmalige schoonmaakactie van de Binnenstad is gestart op 22 juni en eindigt deze week. Hierna wordt de binnenstad in vijf gebieden gedeeld. Iedere dag wordt een gebied gecontroleerd op graffiti.

Binnenstad

De gemeente betaalt de kosten voor het verwijderen van de graffiti. Pandeigenaren in de binnenstad moeten toestemming aan de gemeente verlenen om de graffiti te verwijderen. Op dit moment nemen 653 eigenaren (44%) deel. 119 eigenaren (8%), waaronder de woningbouwcoöperaties, hebben aangegeven de graffiti zelf te verwijderen. Het vorige project had een deelname van 13%. Dit keer zijn vier keer zoveel aanmeldingen. De Stichting Stadskern gaat in samenwerking met de gemeente winkeliers benaderen om hen aan te moedigen om deel te nemen aan de pilot.

Wethouder Johan van den Hout (schoonhouden stad): "In het eerste project konden veel mensen een contract afsluiten met de gemeente om graffiti te laten verwijderen. Dit keer zorgen vereenvoudigde procedures voor meer deelnemers, de pandeigenaar hoeft nu niks te melden omdat de gemeente het voor de pandeigenaar controleert en het is gratis."

Het snel verwijderen van graffiti ontmoedigt daders om nogmaals graffiti aan te brengen. Daarnaast zorgt het voor een schone stad. Graffiti spuiters die op heterdaad worden betrapt worden draaien op voor de schoonmaakkosten. Het loont de moeite om aangifte te doen. Dit kan via www.politie.nl of telefoonnummer 0900-8844.

Achtergrond

Het college heeft in april besloten om de graffitioverlast in de Binnenstad en het Reeshofpark aan te pakken. Het project start met een eenmalige schoonmaakactie. Vervolgens controleert een schoonmaakploeg van het Brabants Afval Team (BAT) de Binnenstad en het Reeshofpark wekelijks op graffiti. De gemeente betaalt de kosten voor het verwijderen van de graffiti. Pandeigenaren in de binnenstad moeten toestemming aan de gemeente verlenen om de graffiti te verwijderen. De pilot heeft een looptijd van 20 maanden.

---