Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z13596

Vragen van de leden Karabulut en Jasper van Dijk (beiden SP) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over de bestrijding van segregatie in het onderwijs. (Ingezonden 7 juli 2009)


1
Wat is uw reactie op de resultaten en aanbevelingen uit het rapport "Vrijheid van onderwijs: meer mengen, meer keus!" van de Amsterdamse adviesraad `Diversiteit en Integratie'? 1)


2
Wat is uw oordeel over het plan van de gemeente Amsterdam om segregatie tegen te gaan door middel van gemengde voorscholen? Bent u bereid deze aanpak ook in andere gemeentes aan te bevelen? Zo nee, waarom niet? 2)


3
Bent u bereid te bevorderen dat nieuwe voorscholen aan witte scholen worden gekoppeld?


4
Deelt u de mening dat "verbetering van de kwaliteit van zwakke scholen" niet voldoende is om de segregatie in het onderwijs te bestrijden? Zo nee, hoe verklaart u dat decennia van achterstandenbeleid niet heeft kunnen voorkomen dat de segregatie in het onderwijs is toegenomen?


5
Hoe verloopt de centrale registratie en plaatsing van leerlingen in de gemeente Nijmegen? Bent u bereid deze aanpak aan te bevelen bij andere gemeentes? Zo nee, hoe voorkomt u dat de bestrijding van segregatie uitmondt in vrijblijvendheid?


6
Hoe oordeelt u over het voorstel van de Adviesraad om witte scholen geen toestemming voor uitbreiding te geven als de school zich niet inspant voor menging? Hoe oordeelt u over het voorstel om gratis openbaar vervoer te bieden aan leerlingen in het voortgezet onderwijs die buiten hun wijk naar school gaan, teneinde meer gemengde scholen te bereiken?


7
Deelt u de analyse dat er in Amsterdam "geen werkelijke vrijheid van onderwijs" bestaat omdat ouders niet meer de gewenste school kunnen kiezen, aangezien zij feitelijk moeten kiezen tussen een witte of een zwarte school? Zo ja, is dit voor u een extra aanmoediging om met vereende krachten te streven naar gemengde scholen?


1) Gemeente Amsterdam, Adviesraad `Diversiteit en Integratie': "Vrijheid van onderwijs: meer mengen, meer keus!"
http://www.adviesraaddiversiteit.amsterdam.nl/adviezen/map_met_adviezen/vrijheid_van
2) de Volkskrant, 2 juli 2009