Commissariaat voor de Media

Commissariaat presenteert Jaarverslag 2008

Het jaar 2008 stond voor het Commissariaat voor de Media voor een deel in het teken van de nieuwe Mediawet, die per 1 januari 2009 in werking is getreden. Het Commissariaat voerde veelvuldig overleg met de Nederlandse Publieke Omroep om tot goede prestatieafspraken te komen. Veel tijd was ook gemoeid met de voorbereiding op de ledentellingen van omroepverenigingen van voorjaar 2009.
In 2008 kreeg het Commissariaat te maken met enkele integriteitskwesties bij de publieke omroep. Daaruit werd duidelijk dat het instrumentarium van het Commissariaat soms te beperkt is om adequaat te kunnen ingrijpen. Uitbreiding van zijn bevoegdheden vindt het Commissariaat op dit punt wenselijk, ook in het licht van het high trust-model, waarmee het Commissariaat de komende jaren wil gaan werken. Het accent zal daarbij meer op preventie komen te liggen, en minder op sanctionering achteraf.
In het jaarverslag verder aandacht voor crossmedialiteit en nieuwe vormen van samenwerking tussen partners binnen de mediawereld. Verschillende omroepvertegenwoordigers komen hierover aan het woord. Wat vinden zij van de ontwikkelingen en welke rol kan het Commissariaat hierbij vervullen?
Het Commissariaat is sinds enkele jaren ook toezichthouder op de vaste boekenprijs. In dat verband gaan in het jaarverslag vertegenwoordigers uit het boekenvak met elkaar in gesprek. Zij praten onder meer over partnership tussen uitgeverij en handel en de gevolgen van het gedigitaliseerde boek voor de branche.