Gerechtelijke organisatie

OM niet-ontvankelijk tegen politieman

Zutphen, 9 juli 2009 â De rechtbank verklaart het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk in haar zaak tegen een politieman. Het OM verdenkt de tactisch coördinator van het lekken van informatie uit een van de onderzoeksteams in de zaak Nijkamp.

De rechtbank oordeelt dat de officier van justitie het besluit om de politieman te vervolgen niet mocht nemen. De officier was net zoals de politieman betrokken bij het onderzoek in de zaak Nijkamp. Ook al kennen de politieman en de rechercheofficier elkaar niet persoonlijk, deze strafzaak en de zaak Nijkamp zijn op zoân manier met elkaar verweven, dat de beslissing van deze officier om de man te vervolgen in strijd is met een behoorlijke procesorde.

Close working relationship
De officier en het onderzoeksteam, waar de man tactisch coördinator was, werkten samen in het onderzoek in de zaak Nijkamp. De rechtbank oordeelt dat het niet kan dat diezelfde officier iemand uit dat onderzoeksteam vervolgt voor een vermeende gebeurtenis die volgt uit datzelfde onderzoek. Er is dan sprake van een âclose working relationshipâ tussen beide partijen.

Voorafgaand aan de behandeling van deze zaak verzocht het OM aan de rechtbank om hier rechters over te laten oordelen die geen rechter zijn in de zaak Nijkamp. Het Openbaar Ministerie geeft hiermee zelf ook aan dat de zaken met elkaar verbonden zijn.

Zaak Nijkamp
Drie mannen (A.M., Ã.U., S.G.) worden verdacht van de (voorbereiding van de) moord op Gert Nijkamp op 21 juni 2007. Deze zaak gaat op 1 september 2009 verder met een regiezitting. Oorspronkelijk stond de inhoudelijke behandeling gepland voor 1, 2 en 3 september. Door de hoeveelheid onderzoekswensen, onder andere ingediend tijdens de regiezitting van 12 juni, moeten hiervoor nieuwe data worden vastgesteld.

Bron: Rechtbank Zutphen
Datum actualiteit: 9 juli 2009 Naar boven