FloraHolland


+ Overzicht benaderde softwareleveranciers

Landgard en FloraHolland onderzoeken joint venture veilbedrijf

Naar één sterke sierteeltklok in Euregio

Gezamenlijk persbericht Landgard / FloraHolland

AALSMEER/HERONGEN, 9 juli 2009 (persbericht) - Bloemenveiling FloraHolland en Landgard willen de veilactiviteiten (`klokken') van Landgard (Herongen en Lüllingen) en FloraHolland Venlo bundelen. Dit hebben de twee organisaties vandaag bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie in Herongen. De beide bedrijven hebben een intentieverklaring getekend om op basis van een nader onderzoek tot een joint venture te komen.

Vooronderzoek door beide organisaties laat een positief beeld zien van marktpotentie en exploitatieresultaat als er een bundeling van veilactiviteiten ontstaat in de Euregio. In de komende periode wordt nader onderzocht op welke wijze de veilactiviteiten kunnen worden samengevoegd op de locatie Herongen. De huidige klokomzet, van de drie vestigingen gezamenlijk, bedraagt meer dan 300 miljoen euro.

De samenvoeging van de klokfuncties van Landgard (Herongen en Lüllingen) en FloraHolland Venlo heeft als beoogd resultaat: één sterke en internationaal georiënteerde marktplaats in de Euregio. Eén krachtige klokfunctie, functionerend binnen het netwerk van FloraHolland draagt bij aan de versterking van de positie van de gebruikers van de marktplaats in Herongen (Duitsland). Dit geldt zowel voor de leden/aanvoerders als de kopers. Tevens kunnen diverse synergievoordelen worden behaald. De samenwerkingsplannen behelzen uitsluitend de veilactiviteiten van beide organisaties. Doel is om van drie veilingen naar één veiling op de locatie Herongen te gaan.

Euregio
De belangrijkste argumenten voor samenwerking liggen in de regio zelf. Al langer bestaat bij de kwekers de wens om te komen tot aanbodsconcentratie in het Euregio-gebied. De verwachting is dat concentratie leidt tot een betere afstemming tussen aanbod en vraag met daardoor een stabielere prijsvorming en verlaging van de kosten. Concentratie van veilactiviteiten in de regio biedt klokkopers een aantrekkelijker, breder aanbod van producten en diensten. Eén sterke sierteeltklok leidt tot lagere kosten in de bedrijfsvoering en in de keten voor zowel aanvoerders als kopers. De combinatie van al deze factoren draagt uiteindelijk bij aan een grotere efficiency en versterking van de sierteeltcluster in de Euregio.

Inspanningen
Uitgangspunt is dat de nieuwe Euregio-veiling naadloos aansluit binnen het netwerk van FloraHolland. De grensoverschrijdende samenvoeging van de veilactiviteiten vereist de nodige inspanningen. Er moet een nieuwe organisatie worden ingericht. Daarnaast moeten inspanningen worden geleverd op het gebied van ICT- en logistieke infrastructuur, financiën en gebouwen. Ook de personele consequenties maken deel uit van het onderzoek.

Besluitvorming najaar
Definitieve besluitvorming over de joint venture vindt naar verwachting komend najaar plaats, waarna de nieuwe veiling in de zomer van 2010 van start zal kunnen gaan. Onderdeel van het onderzoek is de procedure met mededingingsautoriteiten. Totdat de joint venture een feit is, zetten beide bedrijven hun huidige werkwijze ongewijzigd voort.

Over Landgard
Bij de coöperatie »Landgard eG« zijn momenteel circa 3000 leden-tuinbouwbedrijven aangesloten. Zij leveren hun producten aan bij de operationele werkmaatschappijen »Landgard Blumen & Pflanzen« en »Landgard Obst & Gemüse«. De productgroepen van »Landgard« zijn Potplanten, Snijbloemen, Groente en Fruit en Tuin- en Bloemisterijbenodigdheden. Onder de klanten bevinden zich zowel de groothandel alsook de detailhandel. De jaaromzet van »Landgard« bedroeg in 2008 in totaal 1,26 miljard euro. Voor meer info over Landgard zie: www.landgard.de

Over FloraHolland
De coöperatieve bloemenveiling FloraHolland biedt telers en klanten een netwerk van zes (inter)nationale marktplaatsen (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Venlo, Bleiswijk en Eelde), een landelijk opererende bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import. Als wereldwijd grootste veilingorganisatie verwerkt FloraHolland jaarlijks 11,1 miljard bloemen en 1,3 miljard planten. Bij FloraHolland werken circa 4.500 medewerkers. De jaaromzet is circa 4 miljard euro. Voor meer informatie over FloraHolland: www.floraholland.com

Nieuws

9 - 7 | Prijsdaling eenmalige verpakkingen per 3 augustus 2009 9 - 7 | Rectificatie FloraHolland klantnummer: veel softwareleveranciers reeds voorbereid
9 - 7 | Landgard en FloraHolland onderzoeken joint venture veilbedrijf
9 - 7 | Wijziging telefoonnummers FloraHolland Venlo 9 - 7 | Resultaten klanttevredenheidsonderzoek Rijnsburg 8 - 7 | Greenport Oostland-trailer voor gebiedspromotie en goed doel

> Naar al het nieuws