D66

donderdag 9 juli 2009

Stimuleer leren op de werkvloer

De Onderwijsraad adviseert minister Plasterk meer werk te maken van het opleidingsaanbod voor volwassen. Het versnipperde aanbod aan middelbare en beroepsopleidingen moet duidelijker. De kwaliteit van het private aanbod moet langs de Europese meetlat en de overheid moet zorgen voor meer deeltijdaanbod van hoger onderwijs.

Combineren baan en opleiding

D66 leider Alexander Pechtold juicht het advies van de Onderwijsraad toe. "Op het gebied van Leven Lang Leren kunnen we nog veel leren van landen om ons heen". Wat Pechtold betreft moet de betrokkenheid van de overheid bij het onderwijs niet ophouden na het middelbare schooldiploma. Als voorbeeld wijst hij naar Duitsland en Noorwegen waar de overheid zorgt voor een breed aanbod aan goede deeltijdopleidingen. "Het onderscheid tussen initieel onderwijs en een Leven Lang Leren is nu te groot." De overheid kan ook zorgen voor een flexibeler aanbod zodat volwassen hun baan makkelijker kunnen combineren met een opleiding.

Maar er is meer nodig. "Leren en werken moeten hand in hand gaan". Dat vraagt volgens Pechtold om een cultuurverandering. "Leren is leuk. Als je nieuwe dingen ontdekt, blijft werk je uitdagen." Om volwassenen te stimuleren om te blijven leren wil Pechtold af van de leeftijdsgrens van dertig jaar voor het recht op studiefinanciering. "Juist om sociale mobiliteit en zelfontplooiing mogelijk te maken, moeten studierechten niet aan een houdbaarheidsdatum worden gekoppeld. Juist mensen met zware beroepen zullen rond hun veertigste of vijftigste gebruik willen maken van studiefinanciering en een wettelijk collegegeld." Een andere mogelijkheid daartoe is het fiscaal aantrekkelijk maken om vanuit de levensloopregeling studietijd op te nemen. Ook de leerwerkcontracten die de denktank Leren en Werken voorstelt kunnen op de steun van D66 rekenen.

Meer over...


* Alexander Pechtold