TenneT


Bevorderen integratie van duurzame energie op transportnet

09-07-2009 Renewables-Grid-Initiative brengt ngo's en TSO's samen.

Europa heeft een transportnet nodig dat beter op duurzame energie is ingesteld, en dat aan de volgende eisen moet voldoen:


* volledige integratie van lokale en decentrale duurzame energiebronnen;

* volledige integratie van offshore windenergie en geconcentreerde zonne-energie op grote schaal;

* implementatie van nieuwe, strategische HVDC-verbindingen waar dat nodig is;

* inzet van innovatieve en intelligente technologieën voor het elektriciteitsnet.

Het Renewables-Grid-Initiative (RGI) zet zich in voor de uitbreiding van de capaciteit die nodig is om in Europa op grote schaal duurzame energie op te wekken en te transporteren. Om dat doel te bereiken, brengt het RGI een aantal ngo's (non-gouvernementele organisaties) en TSO's (Transmission System Operators, landelijke stroomnetbeheerders) samen. Voor het eerst slaan het internationale Wereldnatuurfonds (WWF), Germanwatch, Vattenfall Europe Transmission en TenneT de handen ineen om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

Ben Voorhorst, operationeel directeur TenneT TSO over de deelname van de landelijk netbeheerder: "Zowel de Europese Unie als het Nederlandse kabinet heeft de ambitie verwoord om een duurzaam internationaal energielandschap te realiseren. Dit ambitieuze doel kan alleen worden bereikt door intensieve samenwerking van de vele belanghebbenden. Dit initiatief is daarbij een belangrijke stap: we moeten elkaar helpen om de stroomnetten zodanig te ontwikkelen en uit te breiden dat duurzame bronnen zo snel mogelijk kunnen worden geïntegreerd. Als landelijk netbeheerder zal TenneT alle noodzakelijke voorbereidingen treffen om ervoor te zorgen dat de stroomnetten aan de gestelde eisen voldoen: bijvoorbeeld door het aansluiten van offshore windmolenparken, door te zorgen voor voldoende transportcapaciteit van grootschalige productiefaciliteiten naar consumptiecentra, en door ook in de toekomst een betrouwbare leveringszekerheid te blijven garanderen".

Duurzame bronnen integreren
Om de energiedoelen voor 2020 te behalen en om te voldoen aan de doelstellingen voor 2050 om de uitstoot wereldwijd met minstens 80% terug te brengen, is het nodig om op grote schaal duurzame energiebronnen te integreren. Een significante uitbreiding van duurzame elektriciteit in het Europese transportnet kan echter alleen worden bereikt als de huidige transportcapaciteit wordt opgewaardeerd en uitgebreid. Nieuwe strategische interconnecties zijn noodzakelijk om duurzame elektriciteit van afgelegen locaties naar de consumptiecentra te transporteren. Het RGI wil dat energietoezichthouders een nieuw mandaat krijgen om een Europese netarchitectuur te ontwikkelen waarmee snel en efficiënt duurzame energie kan worden getransporteerd.

Uitbreiding van het transportnet is een essentiële voorwaarde voor het op grote schaal integreren van duurzame energie. We leven in een tijd van ernstige economische onrust, en de druk wordt steeds groter om de uitgebreide problemen op economisch, geopolitiek en milieugebied aan te pakken die het gevolg zijn van onze enorme afhankelijkheid van fossiele brandstoffen; kortom, de argumenten voor duurzame investeringen in het transportnet en in duurzame energieopwekking wegen zwaarder dan ooit.

De vertegenwoordigers van de eerste vier partners binnen het RGI - het WNF, Germanwatch, Vattenfall Europe Transmission en TenneT- hebben een gemeenschappelijke intentieverklaring ondertekend tijdens een bijeenkomst begin juli in Berlijn. Het RGI is een uitvloeisel van wetenschappelijk werk van Antonella Battaglini, hoofdwetenschapper aan het Potsdam-Institut für Klimafolgenforschung (PIK) en procesleider SuperSmart Grids (SSG's) voor het European Climate Forum (ECF).

Bekijk het Memorandum of Understanding http://www.renewables-grid.eu/