Stadsdeel Zeeburg


---

Bouw wooncomplex Fountainhead kan van start

Bestuursrechter laat bouwvergunning intact

9 juli 2009
Het stadsdeelbestuur van Zeeburg en de projectontwikkelaar Fountainhead Enterprise BV hebben besloten om na de zomer te starten met de bouw van Fountainhead. In een lange periode van beroepsprocedures heeft de Rechtbank Amsterdam op 3 juli 2009 beslist dat de bouwvergunning voor Fountainhead in stand kan blijven.

In september/oktober wordt begonnen met het slaan van damwanden voor oeveruitbreiding aan de Ertskade op het eiland Sporenburg in het Oostelijk Havengebied. Landwinning is nodig voor het bouwrijp maken van het terrein en voor de aanleg van een speelveld na de bouw van Fountainhead. De feitelijke bouwwerkzaamheden beginnen in het najaar van 2010. De oplevering van het gebouw staat gepland voor het voorjaar van 2013.

De verkoop van de woningen start medio volgend jaar. Op de website www.fountainhead.nu is actuele informatie te vinden over de verkoop en de bouw. Architectenbureau KCAP is de ontwerper van het zestig meter hoge gebouw Fountainhead. De 237 huur- en koopappartementen bestaan uit studio's, penthouses en woningen van twee, drie en vier kamers. De begane grond biedt ruimte voor onder andere een fitnesscentrum en een zwembad.

De bewoners van het complex hebben een eigen fietsenstalling en een parkeerplek in de inpandige parkeergarage. In het gebouw komt er ook een basisschool met een aparte ingang. Stadsdeelwethouder ruimtelijke ordening en wonen Nico Papineau Salm is content met de beslissing van de bestuursrechter. "We kunnen eindelijk aan de slag met de bouw. Het wooncomplex Fountainhead is in veel opzichten een belangrijk project voor Zeeburg én Amsterdam. Met ruim tweehonderd appartementen wordt een substantiële bijdrage geleverd aan de woningbouwproductie in onze stad. Met de basisschool van acht klassen beschikken we de komende jaren over voldoende lokalen in het Oostelijk Havengebied. En de kinderen uit de buurt krijgen een permanent speelterrein."

Fountainhead Enterprises BV, de bouwcombinatie van woningcorporaties Eigen Haard en De Key, is ook blij dat ze kan starten met de bouw. "Het is belangrijk dat wij het signaal afgeven dat we gaan bouwen in deze economisch moeilijke tijden. Amsterdam heeft dat nodig", zeggen de directeuren Jan Bolhoeve van Eigen Haard en Jaap van Gelder van De Key. "Na een lange voorbereiding kunnen we nu eindelijk beginnen met de uitvoering. Fountainhead is het sluitstuk van de ontwikkeling van Borneo en Sporenburg en het laatste grote bouwproject in het Oostelijk Havengebied. Het gevarieerde bouwprogramma versterkt de leefbaarheid van het hele gebied".

---