Gemeente Hellevoetsluis


Inwoners reageren op concept Groenstructuurplan

Dinsdagavond 7 juli hebben bewoners en andere geïnteresseerden een reactie kunnen geven op het concept Groenstructuurplan 2010-2020. Dit gebeurde in een volle raadzaal in aanwezigheid van wethouder Joosten als gastheer. Hellevoetsluis had in het verleden ook al een Groenstructuurplan (1998 -2005) maar dit plan is inmiddels enigszins verouderd. Het Groenstructuurplan bevat een groenvisie over de gehele Gemeente Hellevoetsluis. Het doel van het plan is het bestaande (stedelijke) groen te behouden, de ecologische kwaliteit ervan te verbeteren en de samenhangende structuur op termijn verder te ontwikkelen. (De ecologie onderzoekt de samenhang van levende wezens met elkaar en hun omgeving.) Het nieuwe Groenstructuurplan vormt een toetsingskader voor het gemeentelijk beleid, voor ruimtelijke ontwikkelingen en voor het beheer en onderhoud.

In november 2008 is gestart met een enquête via het Internet Burger Panel over het groen in Hellevoetsluis. Maar liefst 600 inwoners waren bereid hier aan mee te werken. De uitslag van deze enquête en interviews met belangenorganisaties als het Waterschap en Staatsbosbeheer hebben de basis gevormd voor dit plan. Er is niet alleen gevraagd naar wat beter kan, maar ook naar wat al goed is en zo moet blijven. Punten die hieruit positief naar voren kwamen waren de diversiteit van het groen in Hellevoetsluis (er zijn zowel open weiden als bossen, parken, waterlopen, perken en een kinderboerderij), de doorlopende groenstructuren zoals de dijken en kreken, het rijke historische verleden (vesting en polders) en de belangrijke natuurgebieden (het Haringvliet, Voornes Duin en Quackgors.) Maar verbeterpunten zijn er ook: de natuurgebieden zouden meer met elkaar verbonden moeten worden, de openheid moet gekoesterd worden, barrières voor dieren zouden opgeheven moeten worden en er zou een natuurlijker maaibeheer moeten komen. Het concept Groenstructuurplan bevat ideeën om deze verbeterpunten aan te pakken.

De reacties tijdens de informatieavond waren divers. De meeste reacties gingen over het beheer en onderhoud van het groen in de gemeente. Ook werden er vragen gesteld over beschermd vogelgebied (waar uiteraard rekening mee is gehouden in dit plan), en waarom er zo weinig bloemen en kruidachtige planten zijn in Hellevoetsluis. (Het plan bevat daar ideeën over.)

Het plan is nog niet definitief. De huidige concept-versie kunt u hier inzien. De reacties worden momenteel zoveel mogelijk verwerkt in het plan. Verder wordt er nog een gedragscode voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte aan toegevoegd, net als een concreet projectenprogramma. Dit projectenprogramma bevat een overzicht van de projecten die de gemeente gaat uitvoeren om de doelstellingen van het plan te realiseren. Vervolgens wordt het aangepaste plan vanaf eind augustus 6 weken ter inzage gelegd bij de centrale balie in het gemeentehuis. Daarmee start de formele inspraakprocedure, er kunnen dan schriftelijke zienswijzen worden ingediend. Het conceptplan zal vervolgens waar mogelijk worden aangepast met deze zienswijzen en in december worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

07/09/2009