Belgische Federale Overheid


*

Hoge Raad voor Werkgelegenheid: nieuw rapport over gevolgen van economische crisis

Datum: 09 juli 2009

Het nieuw rapport van de Hoge Raad voor de Werkgelegenheid (HRW) gaat over de economische crisis en de gevolgen daarvan voor de werkgelegenheid. Het is een vervolg op het eerste rapport dat eind maart 2009 werd gepubliceerd.

Zowel nationaal als internationaal zijn er indicaties dat het ergste van de economische en financiële crisis achter de rug is of dat ze haar dieptepunt bereikt heeft. Dat is echter niet het geval voor de arbeidsmarkt, die volgens de vooruitzichten aanzienlijk zou verslechteren in het tweede deel van 2009 en in 2010. Dat komt doordat de werkloosheid traditioneel met een vertraging op de conjunctuurschommelingen reageert.

Het rapport van de HRW bevat naast vaststellingen, cijfers en grafieken ook aanbevelingen. Het eerste deel schetst de werkgelegenheid in België: BBP, faillissementen, werkloosheid, tijdelijke werkloosheid, interimwerk ... In het tweede deel komen de situatie van België ten opzichte van de buurlanden en de economische projecties van de Nationale Bank van België aan bod. Het derde deel bespreekt het verloop van een selectie van structurele indicatoren om zes dimensies van de arbeidsmarkt toe te lichten:
* werkgelegenheid

* werkloosheid

* arbeidsaanbod

* activering en opleiding

* arbeidskosten

* sociale cohesie