Groen!

Asielzoekers: Regering moet dringend tijdelijke noodcapaciteit voorzien

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 9 juli 2009 in "Asiel en migratie"

Groen! eist dat de regering â in afwachting van een akkoord ten gronde â onmiddellijk tijdelijke noodcapaciteit voorziet. In strenge winterperiodes kunnen OCMWâs beroep doen op noodcapaciteit voor daklozen in oude kazernes en in samenwerking met de civiele bescherming. Waarom wordt deze capaciteit nu niet vrijgemaakt?

"Een schande is het", zegt Freya Piryns, senator voor Groen!. "Ik heb begrip voor de extreem moeilijke situatie waarin het personeel van Fedasil zich nu bevindt. Er is gewoon nérgens meer plaats voor nieuwe asielzoekers. De opvang zit vol, de extra opvang zit vol, de noodopvang zit vol. Maar nu laten we dus de mensen gewoon op straat staan. Mannen, vrouwen, kinderen,... En wat zegt de Federale Regering eigenlijk? `Dat ze het zelf oplossen. Wij ruziën rustig verder, dat jullie op straat belanden is jullie probleem'. Ik voel me op dit moment beschaamd als Belg."

Overal in Europa stijgen op dit moment de asielaanvragen. Het is dus geen typisch Belgisch probleem, of een kwestie van `aanzuigeffect', zoals sommige ministers zo graag herhalen. Dit is een probleem op wereldschaal. België heeft in het verleden altijd het aantal structurele opvangplaatsen aangepast aan het aantal asielvragen: minder asielaanvragen resulteerden in een afbouw van de structurele opvang. Dan moeten we nu consequent zijn en bij een stijging van het aantal aanvragen het aantal structurele opvangplaatsen ook verhogen.

Freya Piryns: "Wat denken de ministers trouwens: dat bij een akkoord over regularisatie - als het er eindelijk komt - de asielzoekers en mensen zonder papieren als sneeuw voor de zon gaan verdwijnen? Sowieso zal pas binnen een half jaar tot een jaar het effect van een dergelijke maatregel voelbaar zijn. Wat is de regering in tussentijd van plan? Alle nieuwe asielzoekers op straat laten staan, zoals ze nu al doet? Dit kan toch écht niet meer."

Contact: Freya Piryns -
Deel Deel
Freya Piryns