Gemeente Voorschoten

Negatief zwemadvies Vlietland

blauwalg Provincie-Zuid Holland geeft een negatief zwemadvies voor het badstrand en surfstrand in het recreatiegebied Vlietland. Er is een hoeveelheid giftige blauwalgen vastgesteld. De provincie Zuid-Holland plaatst een waarschuwingsbord op deze plek.

Blauwalgen zijn eigenlijk bacteriën die er uitzien als wier. Blauwwieren komen vooral voor tijdens de zomerperiode. Drijvend aan het wateroppervlak vormen blauwwieren een blauwgroene laag die op olie lijkt. Als deze laag dikker wordt en het wier dichter op elkaar drijft, sterven de blauwwieren af en vormen een stinkende brij. Bij het afsterven produceren sommige blauwwieren giftige stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier.

Vergiftigingen komen alleen via de mond tot stand. Ernstige vergiftigingen doen zich bij volwassenen zelden voor. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij eerder water binnenkrijgen en sneller ziek worden door vergiftiging.

Actuele informatie over zwemwater is beschikbaar bij de zwemwatertelefoon van de provincie (070) 441 7550 of op de zwemwaterpagina van de website van de provincie Zuid-Holland.
* 9 juli 2009