GAIA

9 juli 2009

In ongeveer kwart van door GAIA bezochte dierenwinkels overtredingen nieuwe wet honden- en kattenverkoop vastgesteld GAIA, Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril vragen minister Onkelinx streng op te treden

Het is nog te vroeg om de impact te evalueren van de wet die het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels verbiedt om impulsaankopen tegen te gaan en de socialisatie van deze dieren te bevorderen. Feit is echter dat ruim een half jaar nadat deze wet van 11 mei 2007 op 1 januari 2009 in werking trad, de dierenrechtenorganisatie GAIA in verschillende dierenhandelszaken kon vaststellen dat de nieuwe regels (incl. het KB van 18 maart met nieuwe erkenningsvoorwaarden) met de voeten getreden worden.

Deze hokken in Animals Express te Groot-Bijgaarden voldoen niet aan de wettelijke normen

GAIA bezocht in de periode april tot en met juni één of twee keer een dertigtal dierenwinkels (= ongeveer 14 % van het totale aantal dat in ons land honden en katten verhandelt) in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Waarnemers stelden vast dat in juni nog ongeveer een kwart (7 verschillende handelszaken op 30 of iets meer dan 23 %) de wet op een of meerdere punten overtrad.

Zeker vier handelszaken die een erkenning als kweker/handelaar hebben aangevraagd, overtraden op het ogenblik van GAIA's bezoek in juni nog altijd de wettelijke vereisten die GAIA naging. "Nochtans werden alle handelszaken uitvoerig gebriefd door de Dienst Dierenwelzijn van minister Onkelinx. Wie nu nog altijd in overtreding is, moet streng gesanctioneerd worden", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Mogelijk begaan meer bezochte handelszaken overtredingen, want in 9 gevallen kon GAIA niet voor alle dieren nagaan hoe ze gehouden worden. En mogelijk worden nog andere wetsbepalingen overtreden, want GAIA ging enkel na of de dierenhandelszaken het verbod op de verkoop van fysiek aanwezige honden en katten op hetzelfde postadres als andere diersoorten, en de wettelijke minimumnormen voor de huisvesting van deze dieren, naleven. GAIA kon bijvoorbeeld niet verifiëren of deze handelszaken zich houden aan de wettelijke verplichting om met minimum 5 fokdieren minimum 10 nesten te kweken.

Dit hok in Dierenwinkeltje te Kapellen is te klein, de wet legt 1 m2 op per kat met een minimumhoogte van 1,8m

Intussen blijven GAIA en de Blauwe Wereldketen klachten ontvangen over dierenhandelaars, die niet enkel de wet overtreden, maar nog steeds ernstig zieke pups verkopen.

Deze hond in Petcenter te Schulen vertoonde ernstig gestoord gedrag : hij draaide constant rondjes en sprong daarbij telkens tegen de muur op

De dierenorganisaties maken vandaag een rapport over aan minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx en de FOD Dierenwelzijn. GAIA, de Blauwe Wereldketen en Animaux en Péril vragen aan de FOD Dierenwelzijn strenge controles en aan de minister streng op te treden tegen overtreders. De wet voorziet als sancties geldboetes en het niet toekennen of intrekken van de erkenning.

Een zieke pup die te koop werd aangeboden bij Animals Express te Groot-Bijgaarden