Provincie Groningen

Besluiten Provinciale Staten 1 juli 2009 9 juli 2009

Provinciale Staten hebben ingestemd met het indienen van een aanvraag voor erkenning van het Nedersaksisch onder Deel III bij het ministerie van BZK.
De Staten hebben ook ingestemd met het inspraakalternatief (bestuurlijke voorkeursalternatief) voor het project Vervanging Bruggen Aduard Dorkwerd.
Verder hebben de Staten gesproken over de aanbesteding van het stads- en streekvervoer. Provinciale Staten steunen het besluit van het college om dit jaar tot gunning over te gaan. Tot slot hebben de Staten zich positief uitgesproken over het voornemen van GS om de Nota Reacties en Commentaar van het inrichtingsplan water en natuur omgeving Nieuweschans vast te stellen.


1. Erkenning Nedersaksisch onder deel III van Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden.
Provinciale Staten hebben ingestemd met het indienen van een gezamenlijke aanvraag van de Nedersaksische overheden bij de Rijksoverheid voor erkenning van het Nedersaksisch onder Deel III van het Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden. Het voorstel is met algemene stemmen aangenomen. Belangrijke motieven voor de aanvraag zijn een actieve bescherming, waarborging van de continïteit, imago- en statusverbetering van het Nedersaksisch. Ook een betere toegang tot Europese fondsen en het als overheid beter kunnen uitoefenen van de stimuleringsfunctie zijn motieven voor de aanvraag. De regio waar Nedersaksisch wordt gesproken omvat de provincies Groningen, Drenthe, Overijssel de Achterhoek en Veluwe in de provincie Gelderland en de gemeente Ooststellingwerf- en Weststellingwerf.

Motie
Een motie van de VVD is door Provinciale Staten met algemene stemmen aangenomen.
De motie roept op tot het geven van betekenis aan 'meertmoand dialectmoand' in de Statenvergadering door het mogelijk te maken bij ten minste 1 onderwerp in de eigen streektaal te mogen spreken. Deze mogelijkheid moet plaatsvinden zonder daarbij het gebruik van de officiële taal (het Nederlands) uit te sluiten.


2. Vervanging bruggen Dorkwerd Aduard
Provinciale Staten hebben ingestemd met het inspraakalternatief (bestuurlijke voorkeursalternatief) voor het project Vervanging Bruggen Aduard Dorkwerd. Er wordt een bedrag van EUR 11.000.000 gereserveerd in verband met het provinciale aandeel in de uitvoeringskosten. Het besluit impliceert het volgende: twee bruggen voor al het verkeer worden gehandhaafd;
* de brug bij Aduard wordt verschoven in oostelijke richting en komt ten westen van de Loswal;

* er wordt een ontsluitingsroute om de Nijelandsterpolder aangelegd;
* de bestaande aansluiting op de Friesestraatweg ten zuiden van Aduard wordt gehandhaafd;

* er komt een ongelijkvloerse kruising op de Friesestraatweg ten zuiden van Nieuwklap.

De heer Stavenga van de PvdA, de heer Rijploeg van de PvdA, de SP, GroenLinks en de Partij voor het Noorden stemden tegen. Afgezien van genoemde leden van de PvdA fractie, stemde de PvdA fractie voor. Ook de fracties van het CDA, VVD en de ChristenUnie stemden voor.


3. Aanbesteding stads- en streekvervoer en ontwerpbegroting 2010 OV-bureau
Provinciale Staten hebben gesproken over de aanbesteding van het stads- en streekvervoer. Dit is een vervolg op de discussie die gevoerd is tijdens de Statenvergadering van 22 april 2009. Toen hebben de Staten steun uitgesproken voor het standpunt van GS om mogelijk niet tot gunning over te gaan in 2009, maar de concessie een jaar te verlengen.
Ondertussen heeft het college de risico's bij niet gunnen nader uitgewerkt en toch besloten positief te adviseren over de gunning van busvervoer in Groningen en Drenthe. Aanleiding hiervoor zijn met name de juridische risico's die de provincie loopt indien niet tot gunning wordt overgegaan. Daarnaast is het gelukt een evenwichtig maatregelenpakket samen te stellen, dat een goede balans mogelijk maakt tussen bezuinigingen en het handhaven van het basisvoorzieningenniveau in zowel de provincie Drenthe als Groningen. Hiermee wordt het financiële tekort en het juridische risico van de aanbesteding als aanvaardbaar beschouwd. Provinciale Staten steunen het college hierin. Dit betekent dat het stads- en streekvervoer per december 2009 gegund is aan Qbuzz.

De volgende motie van de SP en het CDA is met algemene stemmen aangenomen:
Met de motie verzoeken Provinciale Staten het college een onderzoek uit te voeren naar de mogelijke alternatieven, waarin verschillende opties worden meegenomen en tegen elkaar afgewogen, namelijk:
* het niet aanbesteden en het OV als provincie zelf uit te voeren;
* tussenvormen waarbij bijvoorbeeld voor een langere periode wordt aanbesteed, of het materiaal en/of personeel in een eigen overheids bv worden ondergebracht;

* doorgaan met het huidige systeem.

De Staten wensen zo spoedig mogelijk te worden geïnformeerd over de uitkomsten van het onderzoek.


4. Nota reacties en commentaar inrichtingsplan water en natuur omgeving Nieuweschans
Op 5 november 2008 hebben Provinciale Staten ingestemd met het voorstel van het college voor waterberging en natuurontwikkeling in de omgeving van Nieuweschans. Het ontwerp-inrichtingsplan waterberging en natuur omgeving Nieuweschans heeft in de periode februari/maart 2009 ter inzage gelegen. De Staten hebben zich positief uitgesproken over het voornemen van GS om de Nota Reacties en Commentaar vast te stellen. Ook staan Provinciale Staten positief tegenover het voornemen het inrichtingsplan waterberging en natuur omgeving Nieuweschans vast te stellen, met inachtneming van de wijzigingen zoals voorgesteld in de Nota Reacties en Commentaar.

De fracties van de SP, VVD en de Partij voor het Noorden stemden tegen.
De fracties van de PvdA, het CDA, de ChristenUnie en GroenLinks stemden voor.

Provinciale Staten hebben verder ingestemd met:
* reconstructie van de aansluiting van afrit A28 op de Meerweg (N861) te Haren;

* de subsidieregeling Noord-Nederland 2009;
* het wijzigen van de bestuursstructuur van Groningen Seaports.

9 juli 2009