Korrelatie biedt deskundige hulp bij aanranding en verkrachting

09/07/2009 15:08

Stichting Korrelatie

Utrecht - Uit het rapport 'Seksuele gezondheid in Nederland 2009' blijkt dat seksueel geweld schrikbarend vaak voorkomt. Rutgers Nisso Groep stelt dat de hulp aan slachtoffers van seksueel geweld beter kan. De organisatie pleit voor een betere samenwerking tussen politie, slachtofferhulp, maatschappelijk werk en de geestelijke gezondheidszorg. Korrelatie erkent dat het regionale hulpaanbod voor slachtoffers van seksueel geweld nu versnipperd is. Het is niet ondergebracht bij een eenduidige deskundige organisatie zoals voorheen de FIOM. Korrelatie biedt landelijk deskundige en anonieme hulp aan slachtoffers via telefoon, chat en mail. Uit ervaring van de professionele hulpverleners van Korrelatie blijkt dat dit voor hen heel belangrijk is omdat de stap naar de huisarts of politie soms te groot is.

Groot aantal anonieme hulpvragen

De professionele hulpverleners van Korrelatie weten dat het voor slachtoffers vaak erg moeilijk is om over seksueel geweld te praten. Soms vragen ze zich af of ze het zelf hebben uitgelokt, ze schamen zich of ze zijn onzeker over de vraag wat normaal en niet normaal is. De maatschappelijk werkers en psychologen van Korrelatie zijn zowel deskundig op het gebied van seksualiteit als op het gebied van huiselijk en seksueel geweld. Jaarlijks vragen zo'n 3300 mensen Korrelatie om advies over deze thema's.

Deskundige hulp

De hulpverleners van Korrelatie besteden aandacht aan de emotionele gevolgen van een aanranding of verkrachting. Belangrijk is of er iemand in de omgeving is die in vertrouwen kan worden genomen. Veel van de daders zijn immers bekenden. Ook is van belang dat het slachtoffer weet welke emotionele en psychische reacties de aanranding of verkrachting in de toekomst kan geven. Het is namelijk een traumatische gebeurtenis.

Beoordeling te nemen stappen

Samen met de cliënt wordt beoordeeld of er andere stappen nodig zijn: er wordt bijvoorbeeld beoordeeld of er risico is voor een SOA of ongewenste zwangerschap. Indien nodig worden slachtoffers geholpen bij het zoeken naar de juiste hulp, zoals een AIDS/SOA test of morning after pil. Ook wordt besproken of het doen van aangifte bij de politie een goede stap kan zijn.

Goede hulp van groot belang

Goede hulp op het juiste moment na een verkrachting of aanranding is heel erg belangrijk. Het kan voorkomen dat er later problemen ontstaan in (seksuele) relaties. Want ook de mensen die hun ervaring hebben weggestopt ondervinden soms jaren later nog veel problemen en vragen om advies bij Korrelatie. Voor een persoonlijk gesprek met een hulverlener van Korrelatie kunnen mensen bellen naar 0900-1450 (15ct p/m). Gratis chatten en mailen met een hulpverlener op www.korrelatie.nl kan ook.

Profiel Korrelatie

Korrelatie vervult in Nederland al 44 jaar een belangrijke rol in psychische en psychosociale hulpverlening. De dienstverlening van Korrelatie onderscheidt zich door de toegankelijkheid van professionele hulpverlening. De adviezen van Korrelatie zijn altijd afgestemd op de persoonlijke situatie van de cliënt. De professionele hulpverleners van Korrelatie begeleiden cliënten via telefoon, e-mail of chat. Speciaal voor jongeren is er QUESTION-ZONE.NL, dé online zone waar ze ieder probleem anoniem kunnen voorleggen. Speciaal voor mensen met een relatie is er werkenaanrelatieproblemen.nl, dé centrale plek waar zij aan de slag kunnen om relatieproblemen te voorkomen of aan te pakken.

Bron:

'Seksuele gezondheid in Nederland 2009' - verslag van onderzoek uitgevoerd door Rutgers Nisso Groep in opdracht van het ministerie van VWS





http://www.korrelatie.nl