Siemens scoort voor circa EUR 1 miljard opdrachten WK 2010 in Afrika

09/07/2009 15:26

Siemens Nederland NV

Wereldkampioenschap voetbal: Siemens scoort voor circa EUR 1 miljard aan opdrachten

80 procent van opdrachten in Zuid-Afrika energieprojecten - behoefte aan energie in Afrika enorm

Siemens AG krijgt in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal 2010 in Zuid-Afrika opdrachten voor de realisatie van infrastructuurprojecten ter waarde van zo'n 1 miljard euro. Het grootste deel van dit opdrachtenvolume betreft de uitbreiding van de energie-infrastructuur. "Met onze infrastructuuroplossingen helpen wij onze partners in Zuid-Afrika om het wereldkampioenschap voetbal in 2010 tot een glansrijk succes en emotioneel hoogtepunt te maken", aldus Siegfried Russwurm, bestuurslid van Siemens en verantwoordelijk voor de activiteiten in Afrika. "Maar ook als het wereldkampioenschap voorbij is, zullen onze oplossingen de levenskwaliteit van de mensen in Zuid-Afrika blijvend verbeteren en daarnaast de verdere ontwikkeling van de economie en de bescherming van het milieu ten goede komen." Naast de talrijke projecten op het gebied van energie-opwekking en -verdeling is Siemens ook betrokken bij de realisatie van het verkeersmanagement voor het openbaar regionaal vervoer en bij de verbetering van de medische zorg. Bovendien wordt in - tot dusver - acht van de tien stadions waarin het wereldkampioenschap zich afspeelt, lichttechniek van Siemens-dochter Osram toegepast.

Van de opdrachten in verband met het wereldkampioenschap voetbal in 2010 maken projecten van de Siemens-sector Energy zo'n 80 procent uit. In Kaapstad en Mosselbaai heeft de onderneming efficiënte nieuwe energiecentrales gebouwd. Deze zullen de pieklasten in het landelijke energienetwerk tijdens het wereldkampioenschap helpen opvangen. Daarnaast hebben deze centrales tot doel, de algemene energievoorziening van bevolking en economie te waarborgen. Andere oplossingen van Siemens zorgen voor een efficiënte verdeling van de energie in het Zuidafrikaanse energienetwerk. "De opdrachten bewijzen de kracht van het Siemens-portfolio op alle terreinen van energie", aldus Siemens-bestuurder Siegfried Russwurm. Siemens is wereldwijd de enige aanbieder die op het gebied van energie alles - van brandstoftransport tot contactdoos - uit één hand kan leveren. Naast efficiëntie zijn daarbij ook een verantwoorde omgang met milieu en ressources gevraagd.

"De verbetering van de energievoorziening behoort tot de meest dringende uitdagingen van het hele Afrikaanse continent", merkte Russwurm verder op. Duurzame uitbreiding wordt een van de beslissende factoren voor de toekomstige ontwikkeling van het continent. Want de behoefte is enorm. Uit gegevens van de Verenigde Naties blijkt dat op dit moment zo'n 530 miljoen Afrikanen geen toegang tot het energienet hebben. De komende 20 jaar kan dit aantal verder stijgen tot 600 miljoen. Oude en slecht onderhouden netwerken leiden op tal van plaatsen regelmatig tot stroomuitval. Dit vermindert de levenskwaliteit van de mensen en is slecht voor de economische ontwikkeling van de landen.

Grote evenementen als katalysator voor investeringen

Grote evenementen zoals een wereldkampioenschap voetbal werken als katalysator voor belangrijke verdere investeringen in de infrastructuur van een land. "We willen helpen, het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika tot een succes te maken en een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van het land", aldus Russwurm. Voor succesvolle grote evenementen is een goed functionerende infrastructuur noodzakelijk, en niet alleen maar tijdelijk in de stadions. Een belangrijke voorwaarde voor het welslagen van zo'n grote gebeurtenis is de algehele infrastructuur van het land, zoals bijvoorbeeld het energienet, de oplossingen op het gebied van transport en logistiek, alsmede de medische voorzieningen.

Er worden bij het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika meer dan 3,5 miljoen bezoekers in de stadions verwacht, en er moeten meer dan 50 wedstrijdplaatsen, luchthavens en hotels met elkaar worden verbonden. Uit een gezamenlijk onderzoek van Siemens en Roland Berger blijkt, dat een groot evenement en de daarmee gepaard gaande investeringen in infrastructurele langetermijn-oplossingen een katalyserend effect hebben en duurzame groei bewerkstelligen. Tot de positieve effecten behoren een blijvende stijging van het bruto binnenlands product en het creëren van arbeidsplaatsen. Ook in Zuid-Afrika zullen infrastructuuroplossingen van Siemens na het laatste fluitsignaal op het wereldkampioenschap hun bijdrage blijven leveren aan de verdere ontwikkeling van het land.

Meer informatie en foto's vindt u op: www.siemens.com/pressekonferenz.