Ministerie van Economische Zaken

Gezonde bedrijven moeten blijven ondernemen, investeren en innoveren

9 juli 2009 | nieuwsbericht | Kredietcrisis

Minister Van der Hoeven zal zich blijven inzetten om ervoor te zorgen dat gezonde bedrijven blijven ondernemen, investeren en innoveren. Dat zei de minister bij de aanbieding van het `Door de Bank genomen'.

Van der Hoeven ontvangt boek Door de Bank genomen

Van der Hoeven ontving het boek uit handen van oud-ondernemer Jos Schep, die failliet is gegaan. 'Door de Bank genomen' geeft inzicht in de problemen die ondernemers tegenkomen bij een kredietaanvraag en gaat in op de redenen voor afwijzingen door banken. 'Veel bedrijven worden onterecht afgewezen. Ik ben blij dat de ervaringen van ondernemers met banken in dit boek gebundeld zijn. Het geeft een signaal af dat er een probleem is', aldus de minister.

Intermediair

Volgens Van der Hoeven moet goed gekeken worden naar de vraag of banken ook in de kern gezonde bedrijven financiering mogen weigeren. Daarom pleit zij voor een intermediair die ondernemers kan helpen bij de kredietaanvraag, waardoor de kans op het verkrijgen van een krediet wordt vergroot. Daarnaast heeft de minister regelmatig overleg met de banken.

Regelingen

Economische Zaken heeft verschillende regelingen verruimd om ervoor te zorgen dat ondernemers ook tijdens de kredietcrisis aan voldoende krediet kunnen komen. Zo krijgen kleine bedrijven tijdelijk de mogelijkheid om aflossingen met maximaal twee jaar uit te stellen dankzij de garantieregeling Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). Nieuw is de 'Garantie Ondernemingsfinanciering' (Go) van EZ. Deze regeling bestaat sinds 6 maart 2009 en is bedoeld voor kredieten tot maximaal 50 miljoen euro per onderneming. De GO-regeling heeft een looptijd van (voorlopig) een jaar.

Meer informatie


* MKB krijgt langere periode om lening af te lossen nieuwsbericht |
1 juli 2009 | Kredietcrisis In de garantieregeling Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) komt tijdelijk de mogelijkheid om aflossingen met maximaal twee jaar uit te stellen.

* Het MKB blijft behoefte houden aan kredieten persbericht | 10 juni 2009 | Kredietcrisis Snelgroeiende bedrijven in het MKB hebben meer behoefte aan financiering dan de overige bedrijven. Van de snelgroeiers die bevraagd zijn, vraagt 42 procent een financiering aan van 2.000.000 euro of meer.

* Dossier Kredietcrisis Het ministerie van Economische Zaken wil bedrijven ook tijdens de kredietcrisis de mogelijkheid bieden om te blijven ondernemen, investeren en innoveren.

Verwante informatie


* Kredietcrisis