Provincie Overijssel

Persbericht

Zwolle, 9 juli 2009

Regeling opnieuw opengesteld van 1 augustus tot en met 30 september Nieuwe aanmeldingen Verplaatsing Intensieve Veehouderij Overijssel mogelijk

Intensieve veehouderijen in extensiveringsgebieden in Salland en Twente kunnen zich van 1 augustus tot en met 30 september aanmelden voor deelname aan de Verplaatsingsregeling Intensieve Veehouderijen. De verplaatsingsregeling komt voort uit het Reconstructieplan Salland-Twente.

Via deze regeling biedt de provincie toekomstgerichte agrariërs de mogelijkheid om hun intensieve veehouderijen te verplaatsen uit gebieden nabij kwetsbare natuur (extensiveringgebieden) naar landbouwontwikkelingsgebieden. Voor Overijssel is dit de derde keer dat de regeling wordt opengesteld voor nieuwe aanmeldingen.

Op basis van het Reconstructieplan Salland-Twente komen ongeveer 35 bedrijven in aanmerking voor verplaatsing. Met de verplaatsingsregeling wil de provincie een bijdrage leveren aan:
- het verminderen van de ammoniak uitstoot in/bij kwetsbare natuur;
- landschapsverbetering door de sloop van bedrijfsgebouwen;
- een duurzame ontwikkeling van de intensieve veehouderij.
- het ontwikkelen van nieuwe natuur, watersystemen, recreatie en verbetering van de grondgebonden landbouw;

Na aanmelding worden de aanvragen getoetst, waarna de aanvragers uiterlijk eind 2009 de beoordeling in huis hebben. De verplaatsingsregeling werd eerder opengesteld voor deelname in het najaar van 2005 en eind 2006.

De Beleidsregel Verplaatsing Intensieve Veehouderijen kan worden geraadpleegd op de website van de provincie Overijssel (http://provincie.overijssel.nl; digitaal loket; ik ben ondernemer en wil subsidie; 6. verplaatsing intensieve veehouderijen, subsidie; complete beschrijving).

Meer informatie is verkrijgbaar bij het Coördinatiepunt Intensieve Veehouderij (CIV), telefoon 026 378 1249. Het CIV kan boeren die overwegen deel te nemen gratis informatie verstrekken en adviseren bij de verplaatsing. Bij het CIV is eveneens een aanmeldingsformulier verkrijgbaar. Ook is het aanmeldingsformulier beschikbaar via de website van de provincie Overijssel.