Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
Rijnstraat 50 De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag
2500 EA Den Haag www.minocw.nl

Contactpersoon

Onze referentie VO/FBI/134081

Uw referentie
2009Z12801

Datum 9 juli 2009
Betreft Vragen van het lid J. van Dijk (SP)

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid J. van Dijk (SP) van uw Kamer over sponsoring van een cultureel centrum door een Stichting voor openbaar onderwijs.
De vragen zijn mij toegezonden met uw bovenvermelde brief, kenmerk
2009Z12801.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

a
na 1 van 3 Pagi





Datum
2009Z12801

Onze referentie Vragen van het lid Jasper van Dijk (SP) aan de staatssecretaris van VO/FBI/134081 Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart,

over sponsoring van een cultureel centrum door een Stichting voor openbaar onderwijs. (Ingezonden 30 juni 2009)


1
Wat is uw oordeel over het bericht dat een stichting voor openbaar onderwijs een cultureel centrum in Alkmaar sponsort met een kwart miljoen euro? 1) 2)

Antwoord: Ik heb over dit onderwerp navraag gedaan bij het schoolbestuur van de stichting voor openbaar onderwijs (SOVON). Zij konden mij het volgende berichten:
Onlangs zijn een aantal sponsoren van het nieuwe nog te (ver-)bouwen culturele centrum YXIE in Alkmaar gepresenteerd. Bij die gelegenheid is ook een intentieverklaring met het schoolbestuur van de Stichting voor Openbaar Voortgezet Onderwijs Noord (SOVON) gepresenteerd. Met deze intentieverklaring heeft het SOVON afgesproken vanaf de opening van YXIE als `preferred partner' gedurende een periode van 5 jaar nauw met YXIE samen te werken.

De stichting voor openbaar onderwijs tekent met deze verklaring géén sponsorcontract. De uiteindelijke bijdrage van SOVON is gerelateerd aan het toekomstig bezoek door, dan wel het opleidingsbelang van de leerlingen. Er staan dus (culturele-) activiteiten tegenover. Mocht het aanbod van YXIE bij opening niet aansluiten bij de wensen van de acht vo-scholen die onder de stichting vallen, zijn zij uiteraard vrij om culturele activiteiten bij andere instanties in te kopen. Bij de besluitvorming is dan ook een rol weggelegd voor de ouders, de leerlingen, het personeel en de medezeggenschapsraad van de desbetreffende scholen. Zij dienen door het bestuur van de stichting transparant te worden geïnformeerd en actief te worden betrokken bij de besluitvorming. Hiermee kunnen zij, zoals in dit geval, de intentieverklaring en straks het aanbod toetsen aan hun eigen wensen. Andersom geldt dat ook in het geval van sponsoring van scholen. Hierbij gelden de spelregels zoals die zijn vastgelegd in het op 19 februari 2009 getekende Convenant "Scholen voor primair en voortgezet onderwijs en sponsoring".


2
Vindt u dat het onderwijsgeld met de sponsoring van een cultureel centrum goed wordt besteed? Zo ja, op welke manier verbetert dit het onderwijs? Zo nee, wat gaat u hiertegen ondernemen?

Antwoord: Er is hier geen sprake van sponsoring van een cultureel centrum.

Pagina 2 van 3





Datum
3
Is het geoorloofd dat deze stichting voor openbaar onderwijs een Onze referentie substantieel deel van het onderwijsbudget gebruikt om evenementen of VO/FBI/134081 cultuurcentra te sponsoren? Zo ja, waar ligt de grens? Zo nee, welke

regel wordt overtreden?

Antwoord: Het is niet geoorloofd dat een stichting voor openbaar onderwijs een substantieel deel van zijn onderwijsbudget gebruikt voor sponsoring. Voor wat betreft de vervolgvragen verwijs ik kortheidshalve naar het antwoord op vraag 1.


4
Wat vindt u van het argument dat het cultureel centrum voor stageplekken en werkervaringsplaatsen gaat zorgen?

Antwoord: De samenwerking met het onderwijs sluit aan bij de doelstelling van YXIE om midden in de samenleving te staan. Zij doen dit onder meer door werkervarings- en stageplekken aan te bieden. Ik waardeer deze aanpak waarmee middelbare scholieren bij het uitvoeren van hun maatschappelijke stage via de cultuursector kennis maken met de samenleving en een onbetaalde bijdrage leveren aan de samenleving.


5
Zijn u nog meer gevallen bekend waarbij scholen culturele voorzieningen sponsoren? Deelt u de mening dat dit zeer onwenselijk is, aangezien het onderwijsbudget bedoeld is voor onderwijs?

Antwoord: Er zijn mij geen gevallen bekent waarin scholen culturele voorzieningen sponsoren. Tegenover de middelen die het Rijk aan scholen beschikbaar stelt, de middelen die zijn verbonden aan de Cultuurkaart, dient altijd een culturele prestatie te staan, die het (voortgezet) onderwijs doelmatig dient.


1) Noordhollands Dagblad, 9 juni 2009: "Voortgezet onderwijs bij sponsors Yxie" http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/alkmaar/article4803061.e ce/Voortgezet_onderwijs_bij_sponsors_van_Yxie

2) Website Yxie, partners
http://yxie.nl/partners.php?lang=1&sub=18

Pagina 3 van 3