Gemeente Wassenaar

Minder aangiftes in totaal, stijging aantal woninginbraken in 2009

Politie Haaglanden presenteert vandaag de korpsresultaten van de eerste vier maanden van 2009 aan het Regionaal College.

Deze cijfers zijn vanaf vandaag terug te vinden op www.hoeveiligismijnwijk.nl. Wassenaar is één van de negen gemeentes in het verzorgingsgebied van politiekorps Haaglanden. Loek Hogeboom, chef van bureau Wassenaar, geeft toelichting op de cijfers die de criminaliteitsontwikkeling in Wassenaar weergeven. Daaruit blijkt dat de ondanks de verlaging van het totaal aantal aangiftes (van 409 in januari-april 2008 naar 354 in dezelfde periode dit jaar) er toch een aanzienlijke stijging te zien is in het aantal woninginbraken. Gemiddeld vindt 3,2 keer per week een inbraak plaats in de gemeente.

Gerichte aandacht
Woninginbraken hebben de bijzondere aandacht van bureau Wassenaar. "Een inbraak in je woning heeft enorm veel impact", vertelt de bureauchef. "Het komt letterlijk en figuurlijk dichtbij en raakt het gevoel van veiligheid in je eigen huis". Daarom trekt bureau Wassenaar bij elke woninginbraak alles uit de kast om de daders op te sporen. "We doen bij elke woninginbraak bijvoorbeeld buurtonderzoek én zoeken naar sporen zoals vingerafdrukken. Ook zorgen we ervoor dat surveillanceauto's ook op bepaalde tijdstippen gericht letten op eventuele woninginbraak". Toch merkt de politie vaak nog wel enige nonchalance op bij de inwoners van Wassenaar. Hogeboom: "Vaak zien we bij woningen deuren of ramen openstaan en dat schept natuurlijk gelegenheid. Op zich is het natuurlijk fijn als mensen zich veilig voelen, maar ik vrees dat we door de tijd zijn ingehaald en we ons dat niet meer kunnen veroorloven". Daarom besteedt het bureau ook veel aandacht aan preventie. Zo gaven medewerkers van het bureau informatie over preventie. Dat dit zeer werd gewaardeerd, mag blijken uit de goed gevulde zalen tijdens de presentaties.

Camera's tegen geweld
Hogeboom is tevreden over het oplossingspercentage van de geweldszaken die zich de afgelopen periode hebben voorgedaan (87%). "Dat is voor een groot deel toe te schrijven aan de goede samenwerking met attractiepark Duinrell. Zij hebben onlangs in samenwerking met ons een camerasysteem geïnstalleerd, waardoor bijvoorbeeld gelijk duidelijk is wie wie een klap gegeven heeft. Dat helpt ons enorm bij het `rondmaken' van een zaak. Daarnaast hopen we ook op een preventief effect van de camera's". Ook is in de eerste maanden van het jaar overeenstemming bereikt over een zogenaamd `parkverbod'. "Dat houdt in dat als je op het park met de politie in aanraking bent gekomen, je een heel jaar geen toegang tot Duinrell meer krijgt". Het parkverbod treedt deze zomer in werking.

Samenwerking
Het bureau heeft samenwerking met de inwoners van Wassenaar hoog in het vaandel. De presentaties over preventie en het project `Burgers in het blauw' zijn daar voorbeelden van. Bij dit project draaien inwoners een dienst met de politie mee. "Dat geeft ze inzicht in het drukke en afwisselende werk van een agent. Vaak horen we achteraf dat mensen zich helemaal niet gerealiseerd hadden wat agenten allemaal voor hun kiezen kunnen krijgen tijdens hun werk. Ze krijgen meer begrip voor de afwegingen die we af en toe moeten maken". Daarnaast is bureau Wassenaar één van de twee bureaus binnen de regio Haaglanden die deelneemt aan de pilotwebsite www.onzewijkveilig.nu. De site is een interactief platform waar politie en bewoners zaken met elkaar kunnen delen. Zo hebben bewoners `realtime' inzicht in de criminaliteitscijfers en kunnen ze polls plaatsen en mailen met de wijkagent. "De site is constant in ontwikkeling, maar we zien nu dat de site steeds meer begint te leven. We hopen dat dit zich zal doorzetten, want wij denken dat het een heel waardevol instrument is". Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl