Gemeente Utrecht

PERSBERICHT

9 juli 2009

Raad stelt re-integratiebeleid vast

De raad stelde in zijn vergadering van donderdag 9 juli het re-integratiebeleid 2009-2011 vast. In het voorstel staat hoe de gemeente de werkloosheid wil aanpakken. Utrecht verwacht een grotere instroom in de bijstand door de crisis.

Belangrijk onderdeel van het re-integratiebeleid zijn de zogenoemde 'participatieplaatsen'; waarin mensen werkervaring kunnen opdoen met behoud van uitkering. Het re-integratiebeleid richt zich voornamelijk op mensen die goede kansen op werk hebben. Verschillende partijen in de raad wilden een grotere inzet voor minder kansrijken. Een motie van de ChristenUnie, PvdA, VVD en CDA, waarin de wethouder gevraagd werd om een nadere uitwerking van beleid voor mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt, werd in grote meerderheid gesteund.

Naar aanleiding van de motie van PvdA, GroenLinks, VVD, CDA en Christenunie zegde wethouder Spit toe om de raad per kwartaal te informeren over de ontwikkelingen in in- en uitstroom in de Wet werk en bijstand (Wwb). Een amendement van GroenLinks, SP en Leefbaar Utrecht om de premie voor uitkeringsgerechtigden die onbeloond werk verrichten te verhogen, haalde het niet.

PvdA, VVD, CDA, D66, ChristenUnie en Burger en Gemeenschap stemden in met het re-integratiebeleid. GroenLinks, SP en Leefbaar Utrecht stemden tegen. Hiermee werd het voorstel aangenomen.