Provincie Overijssel


----------
Persbericht

Zwolle, 9 juli 2009

Stem nu op uw favoriete plattelandsproject
Wie wint de Plattelandsprijs Overijssel 2009?

De genomineerden voor de Plattelandsprijs Overijssel 2009 zijn bekend. Tijdens de zomermaanden gaat een vakjury bepalen welk project dit jaar de Plattelandsprijs wint. Net als vorig jaar wordt er ook een Publieksprijs uitgereikt. Inwoners van Overijsel kunnen tot en met 15 augustus via de website www.overijssel.nl/plattelandsprijs stemmen op hun favoriete project. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 19 september tijdens de Dag van Overijssel, de open dag van de provincie op landgoed Singraven in Denekamp.

De vakjury bestaat uit vertegenwoordigers van overheden en maatschappelijke organisaties in Overijssel. Zij beoordelen, onder aanvoering van juryvoorzitter gedeputeerde Piet Jansen, welk genomineerd project het meest voldoet aan de eisen. Het project moet in het landelijk gebied spelen, bijdragen aan de ruimtelijke kwaliteit van het gebied, maar ook vernieuwend zijn. Ook moet het project inspirerend zijn en tot stand zijn gekomen door een samenwerking tussen verschillende partijen. In 2008 hebben De Loozensche Linie en Kinderdagverblijf 'De drie Biggetjes' de Plattelandsprijs en publieksprijs gewonnen.

De 13 genomineerde projecten zijn:

1. Kerkepaden-Tichelroutes
Wandelroute in samenwerking met zorgboerderij Rohaan (Markelo)
2. Zorgboerderij 'De Piet'
Uitbreiding zorgboerderij met agrarisch museum en was-en strijkmuseum
3. Met Salland de boer op
Rust en streekproducten om Salland op de recreatieve kaart te zetten
4. Recreatieve toegankelijkheid landelijk gebied Vergroting van de leefbaarheid in Lemelerveld door aanleg fiets- en jaagpaden.
5. Erfafspoeling, een sloot vol mogelijkheden Het voorkomen van oppervlaktewaterverontreiniging door verontreinigd hemelwater van de ruwvoeropslag.

6. Grootschalig boeren in kleinschalig landschap Ruimte voor verantwoorde en duurzame melkveehouderij in Noordoost-Twente.
7. Bouw schuilhutten dorpsraden Tubbergen Vernieuwing van het platteland met schuilhutten in Tubbergen.
8. Twentse basis van SAVT
Alternatief plan voor Airport Twente.

9. Missie van het Lankheet
Zuivering en berging van oppervlaktewater en energie uit non-foodgewassen.
10. Plan Zendersche Esch Zuid
Gebied weerbaar maken tegen ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen.
11. Buurtschap Ijsselzone
IJsselzone groen én aantrekkelijk houden.

12. Schipbeek als stromend document
Aanlegplaats voor zompen in ere herstellen met ruimte voor picknicks en huwelijksfoto's.
13. Boerderij Spa Nutter
Geniet van ontspanning en wellness op het platteland in het glooiende landschap van het Springendal.

Juryvoorzitter, gedeputeerde Piet Jansen, zal op 19 september de Plattelandsprijs Overijssel 2009 overhandigen aan het winnende project. De prijs bestaat uit een zilveren beeld en een bedrag van 1.000 euro. De winnaar van de Publieksprijs ontvangt een bronzen beeld. De prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 19 september tijdens de Dag van Overijssel, de open dag van de provincie op landgoed Singraven in Denekamp.