Gemeente Tilburg

Persbericht
9 juli 2009

Kinder Natuurwereld beste idee van de stad 2009

Kinderraad Reeshof 1 wint kinderraadsvergadering

Een Milieu Educatief Centrum Kinder Natuurwereld bij de toekomstige kinderboerderij in Reeshof. Dat idee kreeg gisteren de meeste stemmen tijdens de kinderraadsvergadering 2009, waarin vijf Tilburgse kinderraden het tegen elkaar opnamen. De bedenkers van kinderraad Reeshof 1 haalden met hun idee de hoofdprijs van 9.000 euro binnen, voor de uitvoering van het plan.

"Vandaag zijn jullie aan het woord in de stad", aldus wethouder Marieke Moorman gisteren tijdens de vergadering. Als locoburgemeester leidde zij de speciale raadsvergadering, waaraan bijna 50 kinderen van vijf Tilburgse kinderraden deelnamen. Zij presenteerden hun ideeën, stelden elkaar kritische vragen en stemden uiteindelijk voor het beste idee, net als in de echte politiek. Moorman werd bijgestaan door kinderburgemeester Nicky Eberson, die het belang van de kinderen in de stad onderstreepte. "Kinderen zijn onze toekomst. Zij zijn belangrijk voor de ontwikkeling van Tilburg. Daarom moeten we kinderen de ruimte geven."

Kinder Natuurwereld

Kinderraad Reeshof 1 wil bij de toekomstige kinderboerderij in het Reeshofpark een Milieu Educatief Centrum oprichten: Kinder Natuurwereld. Bezoekers leren hier meer over de natuur en het milieu. Niet alleen door te lezen en kijken maar ook door zelf te doen. Dit gebeurt onder meer via tentoonstellingen, rondleidingen, knutsel- en andere activiteiten. Kinder Natuurwereld is bijvoorbeeld ook geschikt voor kinderfeestjes. Er komt een vogelhok, een koe waaruit je limonade kunt melken en de bedoeling is dat er lespakketten voor scholen worden ontwikkeld.
De uitvoering gebeurt door vrijwilligers. Ze zoeken samenwerking met scholen, kinderdagverblijven, musea en de gemeente Tilburg. Ook worden sponsoren gezocht.

Andere ideeën

In totaal dienden vijf kinderraden in 2009 een idee in om van hun buurt een nog fijnere plek te maken. Kinderraad Reeshof 2 wil een gamehal voor kinderen van 8 t/m 14 jaar bij het jongerenwerk in wijkcentrum Heijhoef. Kinderraad Trouwlaan gaat voor een Zuiderweb café in MFA Zuiderkwartier; een soort internetcafé voor kinderen die thuis geen computer of internet hebben. Kinderraad Zorgvlied wil een klimwand voor kinderen van 12 jaar en ouder toevoegen aan de speeltuin in de wijk en een speeltuinfeest organiseren. Kinderraad Koningshaven streed voor veilige verkeersroutes naar school, speelplekken, buurthuizen en andere belangrijke plaatsen in de wijk, aangegeven door speciale borden en tegels.

Marieke Moorman en Nicky Eberson benadrukten tijdens de vergadering dat alle ingediende plannen van waarde zijn. Nicky: "Jullie hebben je wensen onder de aandacht gebracht van de mensen die over het geld gaan, misschien breng je hen op een idee." Volgens wethouder Moorman is dit het geval: "Ook de ideeën die niet winnen hebben onze aandacht. Die nemen we zoveel mogelijk mee in de plannen van de gemeente."
---