Leefbaar Rotterdam


donderdag, juli 09, 2009

Bevoordeling allochtone leerlingen geen oplossing taalachterstand

Leefbaar raadslid Anita Fähmel heeft gisteren schriftelijke vragen gesteld over het bericht in de media dat autochtone vmbo- en havo-leerlingen ernstig benadeeld worden bij de beoordeling van het examen Nederlands. Allochtone eindexamenleerlingen met een andere moedertaal mogen namelijk veel meer fouten maken, terwijl dat wettelijk niet is toegestaan.

Dit zegt advocaat Roel Schreuders in het AD van 8 juli jl. Volgens Schreuders heeft de Centrale Examencommissie Vaststelling Opgaven (CEVO) de correctievoorschriften voor allochtone leerlingen versoepeld. Hierdoor mogen ze meer fouten maken dan autochtone leerlingen. Allochtone Havo-leerlingen mogen vijf fouten maken zonder dat er punten van het totaal worden afgetrokken, terwijl hun autochtone klasgenoten maar twee fouten mogen maken.

Fähmel wil van het stadsbestuur weten of deze regel van het CEVO ook toegepast wordt in het Rotterdamse onderwijs, omdat autochtone leerlingen hierdoor ongelijk behandeld zouden worden. In dat geval zal het stadsbestuur actie moeten ondernemen en ervoor zorgen dat dit teruggedraaid wordt. Fähmel stelt dat de taalachterstand van allochtone leerlingen juist het probleem is dat opgelost moet worden. Fähmel: Het wegwerken van de taalachterstand is zeer belangrijk om goed te kunnen functioneren in onze maatschappij. Dat los je niet op door voor allochtone leerlingen het examen maar te versoepelen.