Leefbaar Rotterdam


donderdag, juli 09, 2009

Nog steeds overlast op de Lijnbaan

Op vrijdagavond is de Lijnbaan nog steeds het toneel van overlastgevende hangjongeren. Hoewel Leefbaar raadslid Hennie van Schaik de overlast vaker bij het stadsbestuur heeft aangekaart, is er nog weinig verandering merkbaar. Vandaar dat Van Schaik de overlast vandaag opnieuw met het stadsbestuur heeft besproken.

Van Schaik: Uit gesprekken met het personeel van een grote winkel op de Lijnbaan, blijkt dat de overlast van grote groepen jongen, vooral op de vrijdagavond, ernstige vormen aanneemt. Ik heb dit ook met eigen ogen gezien. De overlast bestaat uit het intimiderend rondhangen van een grote groep jongeren, winkeldiefstal, blowen en alcoholgebruik, wildplassen, het lastigvallen van vrouwen en meisjes en ga zo maar door. Volgens Van Schaik doet de politie goed werk, maar lijkt het hen aan mankracht te ontbreken om er echt wat aan te doen.

Van Schaik wilde graag een keer op een vrijdagavond met de burgemeester naar de Lijnbaan gaan, zodat deze de overlast met eigen ogen kan aanschouwen. Ook wil hij weten hoeveel agenten er op een vrijdagavond beschikbaar zijn voor de Lijnbaan.

Burgemeester Aboutaleb antwoordde dat hij de Lijnbaan al bezocht had. Daarnaast stelde hij dat onderzoek heeft uitgewezen dat de criminaliteit in het Lijnbaangebied is afgenomen en dat de sfeer volgens de bezoekers ook verbeterd is. Er zijn maatregelen genomen om de veiligheid te verbeteren. Zo is er sinds 30 april jl. cameratoezicht en zijn er aanpassingen gemaakt in de buitenruimte om het hangjongeren lastiger te maken. Tot slot stelde de burgemeester dat ook volgens de korpschef van de politie er genoeg mankracht is in combinatie met het cameratoezicht en de fietsteams van de politie. Op de vraag hoeveel agenten er op een vrijdagavond beschikbaar zijn in het Lijnbaangebied, kon de burgemeester geen direct antwoord geven.

Het is niet de eerste keer dat Leefbaar de veiligheid in de stad aankaart, waarna de burgemeester stelt dat het best meevalt met de onveiligheid. Na de zomervakantie gaat Van Schaik dan ook met de burgemeester naar de Lijnbaan om te laten zien dat er meer maatregelen genomen moeten worden.