Gemeente Valkenswaard

Protocolovereenkomst tussen Nederland en België

Protocolovereenkomst tussen Nederland en België

Op 7 juli jl. hebben de burgemeesters en de hulpverleningsdiensten van de grensgemeenten in Noord-Brabant (Nederland) en Limburg (België) de protocolovereenkomst van 2003 geactualiseerd over communicatie in grensoverschrijdende rampenbestrijding. Dit gebeurde in het gemeentehuis van Lommel (België). Voor Limburg gaat het om de gemeenten Lommel, Neerpelt, Overpelt, Hamont-Achel en Bocholt. Voor Noord-Brabant zijn dat Cranendonck, Heeze-Leende, Bergeijk, Reusel-De Mierden, Bladel en Valkenswaard.

Op 1 januari 2010 gaat de nieuwe wet op de veiligheidsregio's van start. Vooruitlopend daarop hebben de veiligheidsregio Brabant Zuid-Oost en de betreffende grensgemeenten in België in samenwerking met het provinciebestuur, een commissie opgericht die de communicatie in verband met de grensoverschrijdende rampenbestrijding verder moet optimaliseren.

Koppeling communicatienetwerken
Tijdens de bijeenkomst van 7 juli was het aanwezige gezelschap getuige van een internationale primeur, namelijk het koppelen van de communicatienetwerken van respectievelijk Nederland (systeem C2000) en België (systeem Astrid). De koppeling tussen Lommel en Valkenswaard werd tot stand gebracht onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester van Lommel, de heer P. Vanvelthoven als voorzitter van de hulpverleningszone i.o. en de burgemeester van Valkenswaard, de heer drs. A. Ederveen als portefeuillehouder grensoverschrijdende samenwerking Veiligheidsregio Zuid-Oost Brabant.

De opname die van de overeenkomst in Lommel werd gemaakt, is te beluisteren op de website http://www.radio2.be, kies regio Limburg en vervolgens Luister Live.