Openbaar Ministerie


* >Demonstranten Chinese Ambassade voor supersnelrechter

Demonstranten Chinese Ambassade voor supersnelrechter

9 juli 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft vandaag 14 verdachten voor de supersnelrechter gebracht in verband met de openlijke geweldpleging tijdens de demonstratie bij de Chinese ambassade in Den Haag op 6 juli. Tegen alle 14 demonstranten eiste het OM een gevangenisstraf van 4 weken waarvan 2 weken voorwaardelijk. De rechter veroordeelde ze tot onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 1 week tot 10 dagen met aftrek van voorarrest. De verdachten werden maandag opgepakt nadat ze de Chinese ambassade hadden bekogeld met stenen, hout en eieren. Hierbij hebben ze gebruik gemaakt van tassen vol met zelf meegenomen keien.

De demonstratie tegen de situatie in de provincie Xinjiang begon ordelijk en afspraken met de organisatie werden nageleefd. Nadat er vanuit de demonstranten een steen richting de ambassade werd gegooid liep de situatie uit de hand, ondanks pogingen van de politie de groep demonstranten van het plegen van vernielingen af te houden. Uiteindelijk zijn bijna alle ruiten van de ambassade plus de glazen koepels aan weerszijden van het gebouw vernield en is ook binnen de ambassade schade ontstaan.

In totaal zijn maandagmiddag 142 verdachten aangehouden. Het grootste gedeelte, 110 demonstranten, is dezelfde dag weer vrijgelaten. De 14 verdachten die vandaag voor de rechter hebben gestaan zijn degenen van wie op basis van getuigen en camerabeelden kon worden vastgesteld dat zij stenen hebben gegooid. Drie andere verdachten hebben een dagvaarding ontvangen en zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. De overige 15 zijn gisteren vrijgelaten. Hun zaak zal op een later moment worden beoordeeld.

Diplomatieke vestigingen moeten in Nederland ongestoord kunnen functioneren. Dit was voor de Chinese ambassade afgelopen maandag niet mogelijk. Gezien de ernst van de feiten heeft het Openbaar Ministerie besloten lik-op-stuk-beleid toe te passen en deze verdachten door middel van supersnelrecht voor de rechter te brengen.