Gemeente Delft

Nieuwe toeristische Delftsblauwe trekker voor impuls economie

Het college verzoekt de raad een opstartbudget van ¤100.000 beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling een uitvoering van een nieuwe Delfts Blauwe attractie: een aansprekend tentoonstellingsconcept 'Delfts blauw in alle kleuren'. Daartoe wordt de 1e/2e etage van het pand Rotterdamseweg 196 ingericht.

Delft wil met Delfts Blauw extra inzetten op het toerisme. Door meer toerisme krijgt de economie ook een extra impuls.

De gemeente Delft wil samen met haar partners, Delfts Blauw steeds meer op de kaart zetten. Delft is lid van het Urban Network for Innovation of Ceramics (UNIC), een netwerk van tien Europese steden met een keramiekindustrie of keramiekgeschiedenis, die hun keramiekklimaat een nieuwe impuls willen geven. Het realiseren van de Museumfabriek De Porceleyne Fles is een van de initiatieven om dit te bereiken.

Afgesproken werd dat in 2009, afhankelijk van de fondsenwerving, een besluit genomen zou kunnen worden over de uitvoering van het concept Museumfabriek. Door de crisis moet het volledig uitvoeren van het concept worden uitgesteld. De gemeente Delft vindt het echter wel zaak om de aandacht voor Delfts Blauwe projecten en de ontwikkeling van ons Delfts Blauwe identiteit niet uit het oog te verliezen. Daarom kiest het college voor een alternatieve aanpak, namelijk de tentoonstelling. Parallel stelt het college voor om door te gaan met de fondsenwerving en het uitzoeken en onderbouwen van de randvoorwaarden die bij het project horen.

Wethouder Lian Merkx (Cultuur): 'De Museumfabriek in relatie tot Delfts Blauw is een prachtig project waar we ondanks de moeilijke financiele start zeker nog steeds in geloven. Om de crisis het hoofd te bieden, toeristen te trekken en om voor potentiële sponsors het idee van een museumfabriek enigszins concreet te maken, gaan we aan de slag met de tentoonstelling. '

De (artistieke) programmering komt in handen van de nog op te richten stichting Museumfabriek De Porceleyne Fles. Door een extra programmering neer te zetten, wil men al direct (entree-)inkomsten verwerven. Zoals het tentoonstellen van keramische objecten uit Jingdezhen, werk van Marcel Wanders, new design in samenwerking met TU Delft.

Noot voor de redactie (