Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


1

> Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag
De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 Postbus 20018 2500 BJ Den Haag 2500 EA DEN HAAG www.minocw.nl

Onze referentie PO/B&S/134215

Datum 9 juli 2009
Betreft Bekostiging primair onderwijs in relatie tot bevolkingsdaling

Op 9 april 2009 heb ik met de leden van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gesproken over de bekostiging van het primair onderwijs in relatie tot de demografische ontwikkelingen. Daarbij heb ik u toegezegd later dit jaar met een analyse te komen van de problematiek rond de instandhouding van scholen. Ook heb ik u toegezegd u te informeren over het gesprek met de PO-raad over de mogelijke gevolgen van krimp van het aantal leerlingen voor de kwaliteit van het onderwijs.

De aanpak van de bevolkingsdaling vraagt om samenwerking. De problematiek van de bevolkingsdaling heeft relatie met beleidsvelden waar verschillende departementen, de provincies en gemeenten bij zijn betrokken. Dat blijkt ook uit de thema's die op de bestuurdersconferentie van 17 juni 2009 aan de orde waren: Leefbaarheid en Voorzieningen, Wonen en woonomgeving, Arbeidsmarkt en scholing, Financiële gevolgen en Ruimtelijke veranderingen. Voor de toegezegde analyse is goed overleg en samenwerking met de betrokkenen van belang, om te zorgen voor een integrale aanpak van het probleem van de bevolkingsdaling. Met de PO-raad is afgesproken dat bij de inventarisering van knelpunten, de analyses en de aanpak van de problemen gezamenlijk wordt opgetrokken. Om de integrale aanpak te borgen werkt OCW ook samen met de andere betrokken departementen.

De analyse van de problematiek van instandhouding van scholen beperkt zich niet tot de gevolgen van de bevolkingsdaling. Zo wordt bijvoorbeeld ook bezien of het stelsel voldoet bij forse groei. Voor de bevolkingsdaling wordt voor de knelpunten in eerste instantie gekeken naar drie gebieden: het westelijk deel van Zeeuws- Vlaanderen, Noordoost-Groningen en Parkstad Limburg. Dat zijn ook de gebieden waarop het op 11 februari 2009 door de minister van WWI ingestelde topteam krimp zich concentreert. Zo wordt een integrale aanpak bevorderd. In deze drie gebieden is al sprake van een bevolkingsdaling. Deze gebieden kunnen worden gezien als voorloop- en voorbeeldgebieden.

De voorbeeldgebieden laten zien dat er verschillen zijn. In Zeeuws-Vlaanderen is sprake van een bevolkingsdaling in een landelijk gemeente (Sluis). In Noordoost- Groningen vindt de bevolkingsdaling plaats in landelijke gebieden en een licht tot matig verstedelijkt gebied (in en rond Delfzijl). In Parkstad Limburg is sprake van bevolkingsdaling in een sterk verstedelijkt gebied (rond Heerlen). Dit maakt verschil voor de wijze waarop bij een dalende bevolking het aanbod van a
na 1 van 2 Pagi





voorzieningen kan worden ingericht. Zo richt de analyse zich op bevolkingsdaling Datum in verschillende voorkomende situaties.

Onze referentie Met de betrokken gemeenten, provincies en schoolbesturen, zijn al, of worden op PO/B&S/134215 korte termijn gesprekken gevoerd over de uit te voeren analyses, zodat wordt

geborgd dat de aanpak aansluit op de problemen die de betrokkenen in de praktijk ervaren.

De concentratie op de drie genoemde gebieden betekent natuurlijk niet dat input vanuit andere regio's niet wordt meegenomen. Zo organiseert de KPC groep bijvoorbeeld een conferentie voor bestuurders en schoolmanagers in het noorden van het land, over de kwaliteit van kleine scholen. Het spreekt vanzelf dat de uitkomsten worden gebruikt ter verrijking van de bedoelde analyse.

De analyses en het daarop te baseren plan aanpak worden afgestemd met IPO, VNG, besturenorganisaties en onderwijsvakbonden. De PO-raad wordt zoals aangegeven actief betrokken bij de analyses.

Voor zover dat mogelijk is, zullen de eerste uitkomsten van de analyse worden verwerkt in het landelijk `Actieplan bevolkingsdaling biedt nieuwe kansen' dat in oktober gereed komt. De specifieke bevindingen en de aanpak voor het onderwijs stuur ik u voor het einde van dit jaar toe.

Met vriendelijke groet,

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Pagina 2 van 2