Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam



---

Succesvol werkbezoek minister Van der Laan

9 juli 2009
Een bestuurlijk en een informeel overleg, een tochtje op de waterfiets en een ontmoeting met winkeliers in de Jan Evertsenstraat: een gevarieerd programma kenmerkte het werkbezoek van minister Van der Laan en de staatssecretarissen Dijksma en Bijsterveld op maandag 6 juli.

De dag begon met een bestuurlijk overleg met onder anderen wethouder Asscher, bestuurders van Bos en Lommer en de Baarsjes, en corporatiebestuursleden en -directeuren van Eigen Haard, Stadgenoot, de Key en Rochdale. Daarna volgde een informeel overleg met de `Amsterdamse School', directeuren van basisscholen, en met de weekend academie. Ook vertelden enkele straatcoaches en sportbuurtwerkers aan Eberhard van der Laan waar zij in hun dagelijks werk tegenaan lopen.

Waterfietsen

Het hele gezelschap vertrok om 14.30 uur per waterfiets vanaf de steiger bij café Edel naar de Jan Evertsenstraat. Ze werden toegezongen door Elise Lorraine die een prachtig arrangement van de Baarsjesballade uitvoerde. De waterfietsen, een idee van Bos en Lommer, pasten goed in de plannen van De Baarsjes om de Admiralengracht autovrij te maken en in te richten als verblijfs- en recreatiegebied.
foto van waterfiets

Jan Evertsenstraat

In de Jan Evertsenstraat kreeg de minister van de winkeliers en de winkelstraatmanager een toelichting op de aanpak voor leegstand, het opkopen van panden, het opknappen van puien en luifels en het aantrekken van nieuwe ondernemers.

Mercatorplein

Op het Mercatorplein benadrukte Frank Bijdendijk van Stadgenoot de positieve resultaten van de gezamenlijke aanpak van de corporaties, bewoners en de gemeente in de laatste tien jaar: "In 1990 werden er in een half jaar tijd nog zo'n acht moorden gepleegd. Nu doen mensen bijna een moord om hier te mogen wonen." De minister onthulde vervolgens een doek met daarop het vernieuwde Mercatorplein. Een paviljoen, een fontein en veel groen moeten het plein intiemer en gezelliger maken. Na de zomer beginnen de werkzaamheden. Na een toost op het nieuwe plein vertrok de delegatie naar Bos en Lommer.
---