Friese waterschappen

rioolwaterzuivering Leeuwarden

Unieke onderzoekslocatie bij rioolwaterzuivering Leeuwarden

donderdag, 9 juli 2009
Wetterskip Fryslân bouwt een unieke onderzoekslocatie bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Leeuwarden. Het waterschap en andere bedrijven kunnen daar straks nieuwe technieken voor zuivering van afvalwater testen en onderzoeken. De locatie is in juni 2010 klaar. Het wordt de eerste in haar soort in Nederland.

Ieder jaar maakt het Friese waterschap ongeveer honderd miljoen kuub afvalwater schoon (ongeveer 3 miljoen volle vrachtwagens). Dit gebeurt in 29 rwzi's. Wetterskip Fryslân wil het afvalwater zo milieubewust, goedkoop en duurzaam mogelijk schoonmaken. Daarom is het onderzoeken en testen van nieuwe technieken belangrijk. Dit kan snel en efficiënt met een eigen onderzoekslocatie bij een rwzi.

Het waterschap bouwt een verhard terrein met een eigen toegangspoort. Er worden leidingen getrokken naar verschillende onderdelen van de rwzi. Afvalwater, slib en gezuiverd water zijn dan direct beschikbaar bij de onderzoekslocatie. Onderzoeksapparatuur kan eenvoudig worden gekoppeld aan het leidingwerk. Er is plaats voor minstens vier grote zeecontainers voor technologisch onderzoek. Voorbeelden van mogelijk onderzoek zijn nazuivering met zandfilters of algen en het halen van extra energie uit slib.

Het waterschap werkt nauw samen met kennisinstituut Wetsus bij de voorbereiding en bouw. Andere bedrijven kunnen de faciliteiten straks ook gebruiken. Door de samenwerking en kennisuitwisseling is het mogelijk om nieuw ontwikkelde zuiveringstechnieken snel toe te passen in de praktijk. Dit kan uiteindelijk leiden tot kostenbesparing en/of betere werking van de rwzi's. Watertechnologiebedrijven kunnen sneller overgaan tot marktintroductie en verkoop van nieuw ontwikkelde technologie.

Wetterskip Fryslân krijgt 318.000 euro subsidie voor het project en investeert zelf 347.000 euro. De locatie is in juni 2010 klaar voor gebruik.