Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Aankondiging

25 juni 2009

VN-rapporteur Falk spreekt op symposium over Israëls muur

The International Court of Justice and Israel's Wall: 5 years on

Civil society in search of accountability

9 juli 2009, Institute for Social Studies, Den Haag

United Civilians for Peace organiseert op 9 juli het symposium "The International Court of Justice and Israel's Wall: 5 years on". Key-note speaker is Richard Falk, speciale rapporteur van de VN voor de mensenrechtensituatie in de bezette Palestijnse gebieden. Het symposium blikt terug op de uitspraak waarin het Internationaal Gerechtshof vijf jaar geleden bepaalde dat de muur die Israël op de Westelijke Jordaanoever bouwt illegaal is en afgebroken dient te worden.

Tijdens het symposium kijken experts, juristen en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties uit binnen- en buitenland terug op de historische uitspraak en bespreken hoe deze een rol kan spelen in het bevorderen van een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Na de key-note toespraak van Prof. Richard Falk zullen vooraanstaande sprekers ingaan op de gevolgen van de muur voor de mensenrechten en humanitaire situatie, de juridische verplichtingen van de uitspraak en de rol van civil society organisaties in het bevorderen van aansprakelijkheid. Het plenaire ochtenddeel wordt 's middags gevolgd door een tweetal workshops.

De volgende sprekers zullen aanwezig zijn tijdens het symposium:


* Prof. Richard Falk, speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in de bezette Palestijnse gebieden
* Eyal Hareuveni, onderzoeker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B'Tselem
* Prof. Paul de Waart, emeritus hoogleraar internationaal recht
* Omar Barghouti, onafhankelijke analist en mensenrechtenactivist
* Jamal Juma, coördinator Stop the Wall campagne
* Jeff Handmaker, universitair docent aan het Institute of Social Studies

Nadere programmainformatie is te vinden op www.unitedcivilians.nl/icj.

Het symposium vindt plaats in het Institute of Social Studies, Kortenaerkade 12, Den Haag. Aanmelden is verplicht, zowel voor het plenaire gedeelte als voor de workshops.

Op 4 juli 2004 deed het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uitspraak over de muur die Israël op de bezette Westelijke Jordaanoever bouwt. Het Hof oordeelde dat de muur in strijd is met het internationale recht, dat de bouw van de muur moet worden stopgezet en dat de delen van de muur in bezet gebied moeten worden afgebroken. Palestijnen die door de bouw van de muur zijn gedupeerd, moeten schadeloos worden gesteld.

United Civilians for Peace is een samenwerkingsinitiatief van Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi en Oxfam Novib, dat zich inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Noot voor redactie,

Ingezonden persbericht