Ingezonden persbericht


Persbericht

Europese richtlijn niet geïmplementeerd én geen prioriteit bij handhaving

Handelsverbod diergeteste cosmetica is luchtbel

Den Haag, 9 juli 2009 - Nederland negeert het Europees test- en handelsverbod voor diergeteste cosmetica volledig. Dit blijkt uit een brief aan Proefdiervrij van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Het verbod werd van kracht op 11 maart 2009 en is door achteloosheid nog niet geïmplementeerd in de Nederlandse wetgeving. Hierdoor kan iedereen het verbod aan zijn laars lappen zonder enige sanctie. De VWA is overigens ook niet van plan het test- en handelsverbod te handhaven. "Je kan alleen maar concluderen dat Nederland hier een verschrikkelijke misser begaat en symboolpolitiek bedrijft", aldus Marja Zuidgeest, directeur Proefdiervrij.

Chinese cosmetica
De blunder van de VWA kwam aan het licht toen Proefdiervrij tóch nog Chinese cosmetica ontdekte in een winkel in Den Haag en dit meldde aan de VWA. In China zijn tot op heden dierproeven nog steeds verplicht voor cosmetica. Het is dus gezien het Europees handelsverbod logisch dat deze cosmetica niet meer verkocht mag worden in Nederland. Het antwoord van de VWA was verbijsterend: het handelsverbod is in Nederland nog niet van kracht en men geeft geen prioriteit aan de opsporing van mogelijke misstanden. Hiermee is het handelsverbod in Nederland een wassen neus! Hiermee is het test- en handelsverbod waar Proefdiervrij hard voor heeft gestreden volledig ontkracht.

Proefdieren geen prioriteit
Officieel zet de VWA zich in voor de veiligheid van voedsel en consumentenproducten én de gezondheid van dieren. Maar uit de brief van de VWA aan Proefdiervrij blijkt het tegendeel. Quote: "Het toezicht van de VWA is risicogericht, dat wil zeggen gericht op het beheersen van wezenlijke risico's voor de gezondheid en veiligheid van de mens." Handhaving is dan ook niet meer aan de orde: "In 2009 zijn geen inspectieactiviteiten gepland die betrekking hebben op het handelsverbod van cosmetische producten na 11 maart 2009 waarvan (combinaties van) ingrediënten op dieren zijn getest." Zuidgeest: "Nederland draagt dus absoluut niet bij aan het terugdringen van het proefdierenleed. En dit terwijl Nederland voorop wil lopen op dit dossier. Te gek voor woorden!"

Proefdiervrij
Proefdiervrij is de grootste vereniging in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren en die streeft naar het vervangen van dierproeven door proefdiervrije technieken. Dat is hard nodig, want in 2007 zijn er in Nederland 597.605 proefdieren gebruikt. Proefdiervrij houdt kansen om vervanging van dierproeven te bevorderen scherp in het vizier en speelt hierop in met communicatiecampagnes. Hierin richt de vereniging zich zowel op het publiek als op de partijen die verantwoordelijk zijn voor het proefdiergebruik.

Wij vinden het tijd voor proefdiervrije technieken! www.proefdiervrij.nl