Ingezonden persbericht


Persbericht CEN / Kerk & Milieu

Scheppingsperiode 2009: Hart voor de schepping!

Utrecht, 8 juli 2009. Het Christelijk Ecologisch Netwerk (CEN) en de projectgroep Kerk en Milieu roepen de kerken in ons land op om speciale aandacht te besteden aan de zorg voor de schepping tussen 1 september en 5 oktober 2009. Deze 'Periode voor de Schepping' heeft als thema: 'Hart voor de schepping' - Zorgen voor Gods wereld in een tijd van klimaatverandering'.

Hoewel de klimaatcrisis de afgelopen maanden door de financiële crisis van de voorpagina's is gedrongen, is de actualiteit en ernst onverminderd zorgwekkend. Temperatuurrecords, smeltende gletsjers, verdwijnend poolijs en extreme weersomstandigheden wijzen erop dat traditionele weerpatronen 'van slag zijn' en langzaam maar zeker veranderen. De vraag is niet alleen hoe hoog de zee stijgt of wie er door droogte of watersnood getroffen zullen worden, maar vooral hoe wij als christenen hierop persoonlijk reageren. Zijn we hard voor Gods wereld, of tonen we hart voor zijn schepping? En komen we in actie ?

Themamap
Aansluitend bij de recente Klimaatbrief van de Raad van Kerken roept het Christelijk Ecologisch Netwerk en de werkgroep Kerk & Milieu de kerken op om het nieuwe kerkelijke jaar te beginnen met een moment van bezinning over onze plaats en opdracht in de schepping. Liefde en respect voor Gods schepping zetten aan om in eigen omgeving metterdaad een verschil te maken. Verwondering en verantwoordelijkheid gaan hand in hand in dit themapakket 'Hart voor de schepping'. Dit nieuwe themapakket bevat meditaties en natuurinformatie bij de zeven scheppingsdagen, diverse preekschetsen, verwerkingsmateriaal voor kinderen en jongeren en praktische milieutips. De materialen zijn ontwikkeld met het oog op gebruik in kerkdiensten en in grote en kleine bijeenkomsten van zowel evangelische als reformatorische kerken. Het themapakket sluit aan bij de eerdere Themapakketten en bij het boek Levend Huis, dat vorig jaar in de scheppingsperiode is gepresenteerd. Alle genoemde materialen zijn te bestellen via de websites van CEN en Kerk & Milieu. Door samenwerking met Stichting Open Boek verschijnt het themapakket dit jaar voor het eerst als rijk geïllustreerd fullcolour werkboek, wat het tevens tot een aantrekkelijk dagboek maakt voor huiselijk gebruik. 'Hart voor de schepping' verschijnt eind juli 2009. (Groeps)bestellingen via de websites: www.cenet.nl. en www.kerkenmilieu.nl. Tevens verkrijgbaar via de christelijke boekhandel. Paperback, 17 x 24 cm, full colour, 64 pagina's, E 5,- (excl. verzendkosten).

Initiatiefnemers
Het Christelijk Ecologisch Netwerk is een platform van 15 christelijke organisaties die zich sinds 1998 samen inzetten voor de zorg voor de schepping. CEN werkt bij het uitvoeren van haar missie nauw samen met de werkgroep Kerk & Milieu, wat tot uiting komt in de gezamenlijke ontwikkeling en presentatie van materialen. Meer informatie vindt u op onze website: www.cenet.nl. De projectgroep Kerk en Milieu is ontstaan in de tijd van het Conciliair Proces en heeft met haar initiatieven en materiaal in de loop der jaren veel kerkleden weten te bereiken. Meer informatie: www.kerkenmilieu.nl. Stichting Open Boek wil de verwondering over de schoonheid van de schepping en het leven stimuleren door fotografie en publicaties. Stichting Open Boek is één van de deelnemers van CEN en steunt de actie voor de scheppingsperiode door de inzet van expertise. www.stichtingopenboek.nl