Politie Twente

Persberichten Politie Twente 9 juli 2009



Man aangehouden voor inbraak
Enschede
Woensdagavond 8 juli rond 21.30 uur heeft een inbraak in een tuinhuis plaatsgevonden aan de Janninksweg in Enschede. De bewoonster, een 37-jarige vrouw, had een man in haar achtertuin zien lopen. Toen agenten ter plekke kwamen, was de man al gevlogen.

De bewoonster kon een goed signalement van de man afgeven en de politie startte een onderzoek. Aan de Kleine Houtstraat troffen ze de betreffende persoon aan, een 33-jarige Enschedeër. Zijn buit bestond uit flessen drank, etenswaar en een loungeset. Hij werd aangehouden terzake diefstal. (2009008167)

Man slaat met vuist op bestelbus Enschede
Gisterochtend rond 07.00 uur reed een 46-jarige man uit Losser in zijn bestelbus vanuit de Hengelosestraat naar de Aukevleerstraat in Enschede. Uit het niets zag de Lossenaar in zijn zijspiegel een man met de vuist tegen zijn bus aanslaan. Deze liep vervolgens naar het station Drienerlo. De Lossenaar was hem gevolgd. Toegesnelde agenten wisten de man aan te houden voor vernieling. Aan hem, een 29-jarige uit Polen, werd een dagvaarding uitgereikt. (2009007732)

Bejaarde vrouw op straat beroofd Enschede
Een 83-jarige vrouw uit Enschede is woensdag 8 juli rond 17.00 uur beroofd op de Oldenzaalsestraat in haar woonplaats.

De vrouw was te voet op weg naar huis en onderweg passeerde een personenauto haar met daarin twee personen. Deze stopte even verderop en de bijrijder liep naar de vrouw toe. Hij begroette haar en vroeg of ze geld kon wisselen. Zij vertelde dat dit niet mogelijk was, maar de man bleef aandringen. Daarop liet de 83-jarige haar portemonnee zien, waarna hij twee briefjes van 10 euro bij haar ontvreemde. De vrouw zette het op een schreeuwen en de man ging er vervolgens snel vandoor. Hij stapte in de auto.

De man heeft het volgende signalement: . Gebruinde man, waarschijnlijk Turk of Marokkaanse afkomst; . Verzorgd uiterlijk;
. 1.75m lang;
. Kort haar, mogelijk kaal; . Tussen 30 en 40 jaar oud; . Hij droeg een groene blouse en waarschijnlijk een spijkerbroek. . De man liep wat ongelukkig, hij kon niet echt hard rennen.

De politie zoekt mensen die weten wie verantwoordelijk is voor deze beroving en/of die meer kunnen vertellen over dit voorval. Zij worden verzocht zich te melden via het algemene nummer van Politie Twente, afdeling Haaksbergen, 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem. (2009008104)

Man negeert huisverbod

Enschede

Een 25-jarige man uit Enschede werd woensdag 8 juli aangehouden, omdat hij een zojuist opgelegd huisverbod had overtreden.

Woensdagmiddag 8 juli kreeg de politie melding dat een persoon zich vervelend gedroeg en bedreigingen uitte tegen een medewerkster van een instelling aan de Korte Hengelosestraat in Enschede. De man, een 25-jarige Enschedeër, moest het pand verlaten en mocht die dag het pand niet opnieuw betreden. Hij was het er niet mee eens en ging toch weer naar binnen. De man werd aangehouden voor lokaalvredebreuk. Tegen hem zal proces-verbaal opgemaakt. (2009007864)

Huisverbod opgelegd
Overdinkel
In Overdinkel is een huisverbod opgelegd en is de hulpverlening voor betrokkenen opgestart.

Een 30-jarige vrouw deed op dinsdag 7 juli 2009 melding van mishandeling door haar 34-jarige partner. De man is aangehouden. Omdat de man regelmatig in haar woning verbleef, is hem een huisverbod van 10 dagen opgelegd. Zowel aan de vrouw, man en betrokken kind is hulpverlening opgestart.

Huisverbod
Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook geen contact mag opnemen met de partner of de kinderen. De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht en escalatie kan worden voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of door de politie indien zij daartoe wordt gemandateerd. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een uithuis geplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuis geplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

(09-035367)

Man veroorzaakt ongeval en gaat ervan tussen Westerhaar-Vriezenveensewijk
Een 21-jarige man uit Sibculo veroorzaakte maandag 6 juli met een scooter een aanrijding op de P.M. Hackstraat in Westerhaar-Vriezenveensewijk, waarbij hij een geparkeerde auto van een 24-jarige vrouw uit Vriezenveen beschadigde. De man ging ervan tussen zonder zijn identiteit bekend te maken. De politie startte een onderzoek. Naar aanleiding van het politieonderzoek kon op woensdag 9 juli een 21-jarige man in zijn woning worden aangehouden. De man bekende de schade te hebben veroorzaakt. De man had de scooter geleend van een bekende en had geen geldig rijbewijs. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt. (2009007076)


---- --
Persbericht Politie Twente 9 juli 2009

Jan Camphuis: 053-4555588

Groot onderzoek naar woninginbraken afgerond

Twente

Een team van de politie Twente heeft een groot onderzoek afgerond waarbij 18 woninginbraken en twee diefstallen van auto's zijn opgelost. Dertien personen zijn gedurende het onderzoek aangehouden, drie van hen zitten op dit moment in afwachting van de rechtbankzitting nog vast. Ook zijn een zevental personen gehoord in verband met betrokkenheid met een aantal inbraken.

Zoals in onderstaand, cursief afgedrukt, persbericht van 1 april jl. werd gemeld, zijn op 31 maart vier personen aangehouden naar aanleiding van een gestart onderzoek. In de loop van het verdere onderzoek zijn nog negen personen aangehouden, vijf van hen zijn ook voor nader onderzoek in verzekering gesteld. De andere vier zijn na verhoor weer in vrijheid gesteld. Daarnaast zijn nog zeven andere personen aan het bureau ontboden en hebben in verband met betrokkenheid bij een of meerdere inbraken een verklaring afgelegd. Deze laatste zeven zijn niet aangehouden i.v.m. de geringe aard van hun betrokkenheid.

De vier die eind maart zijn aangehouden zijn zoals gemeld een 30-jarige man uit Hengelo, hij wordt als hoofdverdachte gezien, een man uit Vroomshoop van 28 en een man en een vrouw uit Enschede van respectievelijk 25 en 23 jaar. Van hen zitten naast de 30-jarige hoofdverdachte ook de 28-jarige man uit Vroomshoop en de 25-jarige Enschedeer nog in voorlopige hechtenis.

De vijf die later zijn aangehouden en in verzekering zijn gesteld, zijn mannen uit Vroomshoop van 28, 25, 20 en 20 jaar en een man uit Den Ham van 49 jaar. Van hen zit niemand nog vast. De overigen die zijn aangehouden dan wel aan het bureau zijn geweest om een verklaring af te leggen, zijn mannen en vrouwen uit Vroomshoop, Kloosterhaar, Hengelo en Borne in leeftijd tussen de 20 en 73 jaar.

In totaal zijn 18 woninginbraken in Twente opgelost. Het merendeel werd in Hengelo gepleegd, 13 stuks en de overige inbraken in Almelo twee keer, Borne tweestuks en eentje in Enschede. Het onderzoek van het team startte eind 2008 na een onderzoek met betrekking tot een woninginbraak die op 20 augustus 2008 werd gepleegd in een woning aan de Floresstraat in Hengelo. Bij deze inbraak werden o.a. meerdere sieraden weggenomen en werden wat sporen van de mogelijke daders aangetroffen.

Al snel werd duidelijk dat er een groep inbrekers bezig moest zijn die vaak op dezelfde wijze woningen binnen drong en goederen wegnam. Vaak werden aan de achterzijde van woningen kleine raampjes dan wel bovenlichtjes verbroken en klom men naar binnen. Uit het verdere onderzoek werd duidelijk dat een groep onder leiding van de 30-jarige hiervoor mogelijk verantwoordelijk was. Op 31 maart werd na overleg met en toestemming van de officier van justitie overgegaan tot de eerste vier aanhoudingen en daarna volgden in de weken daarna de overige verdachten. Er werd ingebroken in wisselende samenstelling. Tevens werden er door de groep twee personenauto's gestolen, eentje in Deventer en een (1) in Meppel. Beide voertuigen werden "omgekat" teruggevonden, waarbij de identiteit van een andere auto op het gestolen voertuig werd overgezet.

De buit bestond bij alle inbraken over het algemeen uit grote flatscreen televisies, laptops, camera's, geld en sieraden. De goederen werden vaak doorverkocht aan o.a. een aantal van de personen die een verklaring hebben afgelegd en als heler kunnen worden gezien. Het geld wat de verkochte buit opbracht werd veelal omgezet in drugs en goederen voor het dagelijkse levensonderhoud.

Ook tijdens dit onderzoek werd weer duidelijk dat eigenaren dan wel huurders van woningen nog steeds onzorgvuldig omgaan met de maatregelen om hun woningen beter te beveiligen. Deugdelijke sloten ontbreken nog vaak en openslaande ramen worden onvoldoende beveiligd met deugdelijk hang- en sluitwerk.

Nu de vakantieperiode weer aanbreekt waarschuwt de politie nogmaals hiervoor. Zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk en bewoners worden geadviseerd om niet overduidelijk te laten merken dat men op vakantie is. Dit laatste kan simpel door bijvoorbeeld een schakelklok te gebruiken voor de verlichting, de buren de post te laten weghalen en de bloemen in vensterbank en tuin te laten verzorgen. Geef de woning dus een bewoonde indruk.