Ministerie van Financiën

Fiscale nieuwsflits 9 juli 2009

Nieuwsbericht | 09-07-2009 | Belastingen algemeen, Kostprijsverhogende belastingen

Deze fiscale nieuwsflits bevat twee berichten. Een over tarieven vliegbelasting op nul gezet en twee over Awir Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst/Toeslagen.

Wbm: tarieven vliegbelasting op nul gezet

Den Haag. In art. X van de wet van 1 juli 2009, Stb. 280, houdende Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen zijn de tarieven voor de vliegbelasting in art. 77 van de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm) op nul gezet.

Het op nul zetten van de tarieven voor de vliegbelasting ontslaat belastingplichtigen niet van hun verplichtingen die in de belastingwetgeving zijn opgenomen over het doen van aangifte. Dit geldt ook voor hun administratieve verplichtingen. Dat houdt in dat belastingplichtigen voor de vliegbelasting ook na 1 juli 2009 periodiek aangifte moeten blijven doen ondanks dat er met ingang van 1 juli 2009 geen belasting is verschuldigd. Zij moeten ook aantekening blijven houden van de aantallen passagiers die van de luchthavens vertrekken. Daarnaast moeten de luchtvaartmaatschappijen aan de belastingplichtigen gegevens blijven verstrekken voor de juiste toepassing van de vliegbelasting (art. 79, lid 2 Wbm). Ook die verplichting verdwijnt niet met het op nul zetten van de tarieven voor de vliegbelasting.

Om onnodige administratieve lasten te voorkomen keurt de staatssecretaris goed dat:
o de exploitanten van luchthavens geen aangifte vliegbelasting doen over tijdvakken vanaf het derde kwartaal 2009; o de exploitanten van luchthavens geen administratieve vastleggingen met het oog op de vliegbelasting meer verrichten met betrekking tot het vertrek van passagiers op of na 1 juli 2009; o de luchtvaartmaatschappijen aan de exploitanten van luchthavens geen gegevens meer verstrekken die voor de heffing van de vliegbelasting nodig zijn, voor zover die gegevens betrekking hebben op het vertrek van passagiers op of na 1 juli 2009.

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag waarop art. X van de Wet van 1 juli 2009, Stb. 280, houdende Fiscaal stimuleringspakket en overige fiscale maatregelen in werking is getreden. Het besluit zal worden geplaatst in de Staatscourant, nr. 10309, en heeft terugwerkende kracht tot en met 1 juli 2009.

Besluit van 1 juli 2009, CPP2009/1144M, Wbm 77 en 79

Awir: Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst/Toeslagen

Den Haag. Dit besluit geeft beleidsregels voor het opleggen van bestuurlijke boeten door de Belastingdienst/Toeslagen

In dit besluit worden regels gegeven die gelden bij het opleggen van bestuurlijke boeten door de Belastingdienst/Toeslagen. Dit op grond van de artt. 40 en 41 van de Algemene wet inkomensafhankelijke regelingen.

Bij het opleggen van bestuurlijke boeten op grond van § 6 van hoofdstuk 2 van de Awir zijn, naast de bepalingen van de AWR die in de artikelen 40 en 41 Awir worden genoemd, de voorschriften van hoofdstuk 3 en titel 4.1 van de Awb van toepassing. Tevens zijn de algemene bepalingen van het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst (hierna: BBBB) van toepassing, voor zover deze een invulling geven aan het geldende wettelijke kader.

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst/Toeslagen en wordt afgekort als BBBB/T. Het treedt in werking met ingang van de tweede dag na de dagtekening van de Staatscourant, nr.10311, waarin het wordt geplaatst.

Besluit van 1 juli 2009, CPP2009/905M, Awir 40 en 41