Ingezonden persbericht

Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) Taxi positief over nieuw taxibeleid

Den Haag, 9 juli 2009 - KNV Taxi steunt de voorstellen van staatsecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat. Het is goed dat gemeenten op korte termijn de bevoegdheid krijgen om missstanden in de straattaximarkt te bestrijden. KNV Taxi nam als vereniging van taxiondernemers in 2007 zelf het initiatief voor een nieuwe taxiwet. Gemeenten waar nodig aanvullend taxibeleid laten voeren, was een van de voorstellen van de sector.

Staatssecretaris Huizinga wil de gemeenten de bevoegdheid geven om maatregelen te nemen die het functioneren van de 'opstapmarkt' verbeteren. Dit betreft het vervoer vanaf taxistandplaatsen en het aanhouden van taxi's op straat. Het belangrijkste instrument is de verplichte groepsvorming. Taxi's die nu nog in anonimiteit schuil gaan worden voor de reiziger herkenbaar en aanspreekbaar. Sociale controle, in het belang van de reiziger, komt weer terug.

'Het kwetsbare deel van de taximarkt wordt maximaal gereguleerd, zonder dat de rest van de markt - waaar veel taxiondernemers prima service leveren - hiervan last heeft,' aldus Jan Zaaijer, voorzitter van KNV Taxi. 'Ik heb goede hoop dat er een nieuwe start gemaakt kan worden met de nieuwe taxiwet, en dat de reputatie van het Nederlandse straattaxivervoer stap voor stap zal verbeteren.'

Het sneller intrekken van ondernemersvergunningen en chauffeurspassen in geval van zware overtredingen juicht KNV Taxi toe. KNV Taxi roept de ministeries van Justitie en Verkeer en Waterstaat op om de benodigde uitwisseling van gegevens onmiddellijk te regelen.

KNV Taxi is verder blij met de toezegging dat de factor tijd weer in de tariefstructuur terugkomt. Er komt een eind aan de onbillijke situatie dat de taxiondernemer eenzijdig het risico loopt van de vertragingen in een rit. Dit zal uiteindelijk positief zijn voor zowel reizigers als ondernemers. De taxibranche streeft er naar dat de wettelijke maximum tarieven, die sinds 2003 niet zijn veranderd, zullen worden geïndexeerd.

KNV Taxi pleit ervoor alle verbeterplannen nu met grote spoed in te voeren. Niet alleen voor reizigers, ook voor de vele goedwillende taxiondernemers is er al veel te lang sprake van een zeer moeilijke situatie.