Jodiumtabletten houdbaar tot minstens eind oktober 2009

09/07/2009 14:00

crisiscentrum

BRUSSEL - Inwoners van een risicozone rond een nucleaire site konden in 1999 en 2002 jodiumtabletten afhalen bij de apotheker. De houdbaarheidsdatum vermeld op de verpakking is overschreden. Het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) bevestigt na nieuwe analyse de perfecte en efficiënte werking van de jodiumtabletten, en dit nog tot minstens eind oktober 2009.

Nieuwe campagne

Er werd een openbare aanbesteding gepubliceerd voor de productie van nieuwe jodiumtabletten. Door een juridisch protest van een kandidaat-leverancier, moet de aanbestedingsprocedure opnieuw worden gedaan (de aangepaste offerteaanvraag is gelanceerd op 19 juni 2009). Dit brengt vertraging mee. Rekening houdend met de lopende procedures, doet Binnenlandse Zaken er alles aan om de distributiecampagne en de bijhorende informatiecampagne zo gauw als mogelijk te organiseren.

De verdeling van de nieuwe tabletten (en vervanging van de huidige) zal gepaard gaan met een nationale informatiecampagne aan de bevolking, en in het bijzonder aan de inwoners van een risicozone rond een nucleaire site.

Strenge controles

De meest recente analyses bevestigen dat de jodiumtabletten nog tot minstens eind oktober 2009 gebruikt kunnen worden als aan de bewaarvoorwaarden werd voldaan. Het WIV controleert jaarlijks de conformiteit van de tabletten, en dit sinds de eerste distributie in 1999. De tabletten worden in het labo uitvoerig geanalyseerd en ondergaan de strengste testen waaraan ook nieuwe medicatie moet voldoen. Omwille van garanties voor de volksgezondheid, wordt in België momenteel de conformiteit telkens met maximum 1 jaar verlengd.

Bij de productie van de jodiumtabletten in 1999 was het verplicht om een vervaldatum te vermelden op de verpakking. De verpakking van de nieuwe jodiumtabletten dient enkel de fabricatiedatum te vermelden. Na 10 jaar moet analyse van de tabletten aantonen of nog steeds aan de normen wordt voldaan en of ze verder bruikbaar zijn in geval van nucleaire ongevallen.

Actuele aanvragen voor jodiumtabletten

Collectiviteiten die op dit ogenblik geen voorraad jodiumtabletten in hun bezit hebben, kunnen nog steeds een aanvraag indienen bij hun Provinciebestuur om de nodige tabletten uit de bestaande voorraad te verkrijgen. Men ontvangt dan een bon waarmee men de nodige tabletten kan afhalen bij een apotheek naar keuze in de noodplanningszone.

Particulieren kunnen zich wenden tot de Algemene Directie Civiele Veiligheid, via e-mail (jodiumtabletten@ibz.fgov.be) of per post (Algemene Directie Civiele Veiligheid, Leuvenseweg 1, 1000 Brussel). Zij krijgen eveneens een bon toegestuurd: daartoe vermelden ze duidelijk hun naam, adres en het aantal gezinsleden.

Nut van jodiumtabletten

Bij een ernstig nucleair incident kan zich een radioactieve lozing voordoen. Daarbij kan ook radioactief jodium ontsnappen. Bij blootstelling zal de schildklier het jodium opnemen. De inname van de tabletten zorgt ervoor dat de schildklier wordt verzadigd met stabiel (niet-radioactief) jodium. Hierdoor kan de schildklier geen radioactief jodium meer opnemen. Vooral voor de jongere bevolking is de inname van stabiel jodium noodzakelijk. Om het ongeboren kind te beschermen, geldt dit ook voor zwangere vrouwen.

Jodiumtabletten beschermen enkel tegen radioactief jodium. Bij een nucleaire lozing kunnen eventueel ook andere stoffen vrijkomen. Volg daarom de aanbevelingen van de overheid op. Veelal is schuilen een goede manier om u te beschermen.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel