Ingezonden persbericht

Persbericht D66 Amsterdam
9 juli 2009

'Folklore geen excuus voor HIV-healings'

De Amsterdamse fractie van D66 heeft vragen gesteld over HIV-healings in de hoofdstad. In september zal er een bestuurlijk overleg plaatsvinden tussen wethouders Marijke Vos, Freek Ossel en stadsdeelvoorzitter Elvira Sweet. Zij zullen, samen met het COC Amsterdam in gesprek gaan met religieuze leiders van geloofsgemeenschappen in Amsterdam. Een belangrijk onderwerp van deze gesprekken is de zogenaamde HIV-healing.

In een persbericht dat de gemeente 6 juli naar buiten bracht laat wethouder Ossel weten dat HIV-healings wat hem betreft gewoon mogen blijven bestaan, zolang de healers hun patiënten ook doorverwijzen naar de reguliere gezondheidszorg. Ossel zegt waarde te hechten aan 'folklore'.

D66 wil van het college weten hoe zij ervoor zorg gaat dragen dat HIV-patienten die zich bij de 'healers' melden ook daadwerkelijk worden doorverwezen naar de reguliere gezondheidszorg. D66-raadslid Petra Hoogerwerf: 'Traditie en cultuur zijn prachtig, maar wij vinden dat niemand daarvan het slachtoffer mag worden. Geen enkel mens mag onder het voorwendsel van folklore verstoken blijven van goede gezondheidszorg.' D66 vindt dat de overheid een zorgplicht heeft voor de doelgroep die ofwel door sociale druk, ofwel door onwetendheid de weg naar de reguliere gezondheidszorg niet kan vinden.

In sommige gemeenschappen, met name in Amsterdam Zuidoost, zijn er nog veel vooroordelen over HIV/AIDS, maar ook over homoseksualiteit. Naast HIV-healers zijn er in Amsterdam ook homo-healers actief die homo's 'genezen'. D66 vraagt zich af of het college de zogenaamde homo-healers ook 'folklore' vindt, en of dit past in de ambitie van Amsterdam om in 2011 weer Gay-capital van de wereld te zijn. D66 wil ook van het college de toezegging dat de homo-healings op korte termijn worden bestreden.'

Noot voor redacties: