Ingezonden persbericht

Persbericht
Amsterdam, 9 juli 2009

VSBfonds en SNS REAAL Fonds ondersteunen plannen Oorkaan

SNS REAAL Fonds en VSBfonds hebben een subsidie toegekend aan Oorkaan, de organisatie die muziekproducties maakt voor kinderen tot 12 jaar en die het genre jeugdmuziek ontwikkelt. Met de meerjarige subsidie van VSBfonds kan Oorkaan een start maken met de ontwikkeling van een driejarig muziekeducatietraject voor het primair onderwijs. SNS REAAL Fonds heeft met de toegekende subsidie één van de kinderconcerten van Oorkaan geadopteerd.

Meerjarig muziekeducatietraject mogelijk dankzij VSBfonds
Met de toegezegde subsidie van VSBfonds kan een start worden gemaakt met de ontwikkeling van het driejarige muziekeducatietraject Oorsprong voor het primair onderwijs. Het traject bestaat jaarlijks uit: een nieuwe muziekproductie die speciaal voor het educatietraject gemaakt wordt, workshops voor docenten en leerlingen, en uitgebreid lesmateriaal. In drie jaar maken de leerlingen zo kennis met drie muzikale basisbegrippen: 'maat & ritme', 'zingen & melodie' en 'samenspelen & samenklank'. Voor de realisering van het muziekeducatietraject is Oorkaan een structurele samenwerking aangegaan met drie grote kunsteducatiekoepels: Stichting De Rode Loper op School (Amsterdam), BISK/De Kunstbalie (Noordâ¤'Brabant) en Kunst Centraal (Utrecht).

VSBfonds zet zich in voor de kwaliteit van de Nederlandse samenleving en ondersteunt projecten die hieraan bijdragen. Het educatietraject Oorsprong sluit goed aan bij de doelstellingen van VSBfonds. Het traject laat kinderen actief meedoen, inspireert ze en geeft kinderen de kans om zich te ontwikkelen op muzikaal gebied.

De Vier Jaargetijden geadopteerd door SNS REAAL Fonds
SNS REAAL Fonds heeft Oorkaan een subsidie toegekend van om het kinderconcert De Vier Jaargetijden te maken. Deze productie brengt het meesterwerk van de componist Vivaldi tot leven voor kinderen vanaf 6 jaar. De muziek wordt uitgevoerd door het ensemble I Musici, onder leiding van Marieke de Bruijn. De regie is in handen van Joost Horward en Esther de Koning is verantwoordelijk voor spel en tekst. Het concert gaat op 13 februari 2010 in première in het Concertgebouw in Amsterdam.

Het kinderconcert De Vier Jaargetijden past binnen de projecten die SNS REAAL Fonds steunt. Het fonds vindt cultuur in de huidige kleurrijke en dynamische samenleving een belangrijke factor. Cultuur stimuleert, verrast en bindt mensen. SNS REAAL Fonds staat midden in deze samenleving en vindt het belangrijk om op een positieve manier bij te dragen aan de maatschappij.

Ambities Oorkaan
Oorkaan wil kinderen tot 12 jaar via kleinschalige muziekproducties kennis laten maken met live muziek, en het genre jeugdmuziek verder ontwikkelen. Oorkaan is opgenomen in de BasisInfraStructuur (BIS) van het ministerie van OCW. Het budget van de BIS biedt Oorkaan weliswaar een meerjarige garantie, maar is te klein om alle ambities te realiseren. Om die te verwezenlijken is Oorkaan aangewezen op extra ondersteuning van publieke en private fondsen. Oorkaan is dan ook blij met de toezeggingen van VSBfonds en SNS REAAL Fonds. Daarmee kan een deel van de ambities gerealiseerd worden. Daarnaast blijft Oorkaan op zoek naar extra financiering.

Oorkaan is de naam van de nieuwe organisatie die is ontstaan uit de fusie van Productiehuis Jeugdconcerten en Werkplaats Oorproeven. De lancering van Oorkaan vindt plaats op 13 september 2009 met een feestelijk kindermuziekfestival in de Westergasfabriek in Amsterdam. Oorkaan verwacht in seizoen 2009/2010 30.000 kinderen te bereiken. Het hele aanbod voor komend seizoen is te vinden op www.oorkaan.nl.



Ingezonden persbericht