Uitreiking Vlaamse wapenbrieven in het Kasteel van Gaasbeek op 9 juli 2009

07/07/2009 10:01

Vlaamse Overheid

Op 9 juli 2009 worden naar jaarlijkse gewoonte de Vlaamse wapenbrieven uitgereikt. Dit jaar gebeurt dit uitzonderlijk in het Kasteel van Gaasbeek. Traditiegetrouw worden de wapens toegekend door de Vlaamse Regering in het Hotel Errera. De lopende regeringsonderhandelingen in het Hotel noopten dit jaar tot uitwijken naar het Kasteel van Gaasbeek waar Dhr. Gilbert Kolacny, administrateur-generaal van het Agentschap RO-Vlaanderen namens minster Van Mechelen, de wapenbrieven zal uitreiken.

In 1998 bekrachtigde de Vlaamse Regering het decreet houdende vaststelling van het wapen van privépersonen en instellingen. De levendige belangstelling voor heraldiek in Vlaanderen en de wens van de burger om door een eigen wapen zijn identiteit te kunnen bevestigen en aan het nageslacht door te geven liggen aan de bron van deze regelgeving. Het decreet laat toe dat elke privépersoon of elke vereniging die tot de Vlaamse Gemeenschap behoort een aanvraag kan indienen voor de officiële registratie van zijn of haar oud of nieuw wapen.

In juli 2000 werden uitvoeringsmodaliteiten van dit decreet vastgelegd, en sindsdien worden jaarlijks de wapenbrieven uitgereikt. Donderdag 9 juli 2009 is de uitreiking aan haar achtste editie toe. Zeventien nieuwe wapenbrieven worden dit jaar uitgereikt. Het Vlaamse wapenregister ( www.erfgoed.net/heraldiek/ ) telt daarmee bijna 150 officieel erkende wapens.

Geïnteresseerd om de uitreiking bij te wonen? De plechtigheid vindt plaats op 9 juli 2009 om 17.00 uur in het Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40 te 1750 Gaasbeek. Wie wenst kan vanaf 16.00 uur terecht voor een korte rondleiding in het kasteel. Inschrijven kan door een mailtje te sturen naar Patrick.vanwaterschoot@rwo.vlaanderen.be .

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel