Nationaal Restauratiefonds


Persbericht
Hoevelaken, 30 juni 2009

Oprichting Elisabeth Strouven Monumentenfonds

Voor het restaureren en in stand houden van openbare gebouwen in Maastricht en omgeving gaat Stichting Elisabeth Strouven nauw samenwerken met Nationaal Restauratiefonds. Dit resulteert in het oprichten van het Elisabeth Strouven Monumentenfonds dat met de ondertekening op 9 juli aanstaande in het Museum aan het Vrijthof wordt bekrachtigd.

Middelen duurzaam inzetten
Stichting Elisabeth Strouven biedt al meer dan veertig jaar financiële ondersteuning aan diverse organisaties en verenigingen in Maastricht en omgeving. De laatste tijd ontvangt de stichting veel verzoeken om financiële steun te bieden voor het restaureren van gebouwen. Om beschikbare middelen op een duurzame manier in te zetten, wordt samen met het Restauratiefonds het Elisabeth Strouven Monumentenfonds opgericht. Uit dit fonds worden laagrentende leningen verstrekt. De aflossing en rente vloeien uiteindelijk terug in het fonds en kunnen voor nieuwe projecten worden ingezet. Het Elisabeth Strouven Monumentenfonds is bedoeld voor het opknappen van openbare gebouwen die de gemeenschap ten goede komen. Privéprojecten worden niet gehonoreerd.

Derde monumentenstad
Met een startkapitaal van vijf miljoen euro is het nieuwe fonds met name voor Maastricht van grote betekenis. Maastricht is immers de derde monumentenstad van Nederland, maar heeft relatief weinig financiële middelen voor restauraties.