Gemeente Alkmaar


---

8 juli 2009

Waagmeesters al vierhonderd jaar actief op de kaasmarkt

Op vrijdag 10 juli openen de waagmeesters van de Alkmaarse kaasmarkt om 10.00 uur de markt. Zij luiden de bel ter gelegenheid van het feit dat het deze week vierhonderd jaar geleden is dat de eerste waagmeester op de kaasmarkt werd aangesteld door het gemeentebestuur.

De functie van waagmeester op de kaasmarkt heeft een lange traditie. In het jaar 1609 trad de eerste waagmeester officieel in functie. De beëdigde waagmeesters houden toezicht op het wegen van de kaas en zorgen voor het juist invullen van de weegdocumenten. Een ordonnantie, van 9 juli 1609, maakt voor het eerst melding van de aanstelling van de opzichter op het wegen, Jan Fransz. Caescoper.

Donderdag 9 juli 2009 is het precies vierhonderd jaar geleden dat de eerste waagmeester op de kaasmarkt in dienst trad. Om bij dit historische feit stil te staan zijn de huidige waagmeesters Peter Schuit, Ton de Groot en Boris Hartland (president-waagmeester) gevraagd vrijdag a.s. samen de opening te verrichten van de kaasmarkt.

De bel wordt geluid om 10.00 uur precies. Voorafgaand aan de opening van de kaasmarkt worden de waagmeesters en hun partners ontvangen in het stadhuis door burgemeester Piet Bruinooge. De Alkmaarse kaasmarkt wordt dit jaar gehouden tot en met 4 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.

Voor informatie: afd. communicatie tel. 072-5485555


-----------------------


---- --