Provincie Noord-Brabant



|Datum         |
|8 juli 2009   |
|Nummer        |
|166           |

Groot aantal aan uiteenlopende onderwerpen
Provinciale Staten beginnen vergadering op donderdag 9 juli

Vanwege een veelheid aan uiteenlopende onderwerpen beginnen Provinciale Staten hun vergadering op 9 juli om 19.00 uur. Op donderdag wordt vergaderd tot maximaal 23.00 uur, waarna op vrijdag 10 juli vanaf 9.30 uur de vergadering wordt hervat. De hele vergadering is rechtstreeks te volgen op www.brabant.nl/PSlive.


Op donderdagavond begint de vergadering met de Jaarstukken 2008: het jaarverslag 2008 en de jaarrekening 2008. Daarbij zal ook het rapport van de Zuidelijke Rekenkamer over onderbestedingen in de provincie aan de orde komen. Dit is een deelonderzoek bij de jaarstukken 2008 waarin wordt geconcludeerd dat de inspanningen om onderbesteding terug te dringen kunnen en moeten worden geïntensiveerd. Ook de midterm review komt aan de orde. Deze review toont de tussentijdse resultaten van de uitvoering van het bestuursakkoord "Vertrouwen in Brabant" en doet voorstellen voor inhoudelijke en budgettaire bijstelling.


Op vrijdagmorgen zal de initiatiefgroep 'Megastallen Nee' om 9.20 uur haar burgerinitiatief aan Provinciale Staten aanbieden. Dit is het eerste burgerinitiatief in Brabant. Meer achtergrondinformatie over het instrument 'burgerinitiatief' is te vinden op www.brabant.nl/burgerinitiatief.


De vergadering wordt voortgezet met de benoeming en beëdiging van mw. ir. C.W. Jacobs, die als gedeputeerde namens de PvdA mw. Moons opvolgt.
Ook besluiten Provinciale Staten over het investeringsprogramma Essent. Dit investeringsprogramma is opgesteld aan de hand van de inkomsten die de verkoop van de aandelen Essent met zich brengt. Het programma bestaat uit vier pijlers: 1. kennisbenutting en innovatie, 2. bereikbaarheid, 3. duurzame energie en 4. leefomgeving, met name sport en cultuur.


Ook staan nog een aantal voorstellen op de agenda, waaronder de rapportage van de stuurgroep kerntaken Noord-Brabant, die een voorstel doet aan PS voor behandeling van de kerntaken-discussie. In de voorjaarsnota 2009 worden de eerdere E 400 mln aan stimuleringsmaatregelen tegen de economische recessie verankerd, terwijl bovendien aanvullende bestedingsvoorstellen worden gedaan. Ook wordt opnieuw gesproken over het beschikbaar stellen van E2,43 miljoen bij het project verbouw/ nieuwbouw Noordbrabants Museum, en komt de Bouwsteen BrabantStad Culturele Hoofdstad 2018 aan de orde.


Op het gebied van Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid staan twee punten geagendeerd: de notitie Luchtvaart Noord-Brabant. Deze gaat in op de betekenis voor Brabant van de nieuwe wetgeving over de luchtvaart 'Regelgeving Burgerluchthavens en Militaire Luchthavens'. Omdat de resultaten van de Alderstafel over de toekomst van Eindhoven Airport nog niet bekend is, wordt het hoofdstuk over Eindhoven later toegevoegd. Tenslotte wordt besloten over de bestuursovereenkomst Gebiedsontwikkeling Moerdijk en Logistiek Park Moerdijk, waarin de provincie een deel van de financiering op zich neemt, waaronder de uitplaatsing van het bedrijf Caldic te Zevenbergen.