Raad van State


donderdag 9 juli 2009
Zitting over de vaststelling door het college van burgemeester en wethouders van Den Haag van het bestemmingsplan `Escamplaan'. Het plan heeft betrekking op de woonwagenlocatie aan de Escamplaan. Het gemeentebestuur wil op die locatie ongeveer 90 woningen bouwen. De bewoners van de woonwagenlocatie willen niet verhuizen en zijn het daarom niet eens met deze nieuwe bestemming. Verder vinden zij dat het gemeentebestuur op zijn minst een vervangende locatie voor de woonwagens had moeten regelen. De bewoners zijn in beroep gekomen tegen het bestemmingsplan. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State het bestemmingsplan voorlopig te schorsen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een eerder bestemmingsplan, dat zag op alle woonwagenlocaties in Den Haag, op 1 oktober 2008 grotendeels vernietigd. Naar aanleiding van die uitspraak met zaaknummer 200701722/1 heeft het gemeentebestuur dit nieuwe bestemmingsplan vastgesteld voor de locatie aan de Escamplaan. (zaaknummer 200901027/2)

11.45 uur

Zitting over de weigering door de burgemeester van Winschoten om een evenementenvergunning te verlenen aan Nederlands Nationaal Circus Renz voor het seizoen 2007. De burgemeester heeft geweigerd de vergunning te verlenen, omdat hij twijfelt aan het welzijn van de circusdieren. Het circus zou de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente overtreden. De rechtbank in Groningen heeft in oktober 2008 een eerder beroep van het circus en de vereniging Nederlandse Circusondernemingen gegrond verklaard. Volgens haar had de burgemeester de vergunning niet op grond van de APV mogen weigeren, omdat in de APV geen regels hadden mogen worden gesteld ten aanzien van dierenwelzijn. Dit is naar het oordeel van de rechtbank al geregeld in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWWD). Verder heeft zij geoordeeld dat de burgemeester beter onderzoek had moeten doen naar welke dieren het circus gebruikt tijdens voorstellingen. Tegen die uitspraak komen zowel de burgemeester als het circus en de vereniging in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de burgemeester mocht hij wel op grond van de APV de vergunning weigeren. Het circus en de vereniging vinden dat de rechtbank ook had moeten oordelen over andere beroepsgronden, zoals de vraag of dierenwelzijn kan worden gerekend tot de openbare orde. Alleen dan kan de burgemeester een vergunning weigeren. (zaaknummer 200808846/1)

12.30 uur

Zitting over de vergunning die de minister van LNV op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend aan RWE Power AG voor een kolengestookte elektriciteitscentrale op het Eemshaventerrein. De minister heeft deze vergunning verleend vanwege de effecten van de centrale op het deel van de Waddenzee dat is gelegen in het zogenoemde 'betwiste gebied' bij de Eems-Dollard. De zitting gaat ook over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen op grond van de Natuurbeschermingswet heeft verleend voor dezelfde centrale. Het provinciebestuur heeft deze vergunning verleend vanwege de effecten voor het overige deel van de Waddenzee. Op korte termijn beginnen de bouwwerkzaamheden. Greenpeace vindt dat de minister en het provinciebestuur geen goede passende beoordeling hebben gemaakt van de gevolgen voor de Waddenzee. Daarom hadden zij volgens haar geen vergunning mogen verlenen. De minister en het provinciebestuur stellen zich op het standpunt dat de maatschappelijke belangen zo groot zijn, dat de vergunningen - ondanks enige schadelijke effecten voor het Waddengebied - wel verleend moesten worden. Greenpeace heeft tegen beide vergunningen beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt Greenpeace de Raad van State nu de vergunningen voorlopig te schorsen. (zaaknummers 200900425/2 en 200902744/2)