Gemeente Leeuwarden

Persbericht: Leeuwarden ageert tegen excessieve tariefsverhogingen Kadaster

De gemeente Leeuwarden heeft in een brief aan minister Cramer geageerd tegen de excessieve tariefsverhogingen van het Kadaster. Een aantal tarieven van door de gemeente veelgebruikte producten worden per 1 augustus met percentages van ruim boven de 30% verhoogd. Het Leeuwarder college van burgemeester en wethouders kan de tariefstijging niet rijmen met herhaaldelijke oproepen die de afgelopen periode regelmatig door of namens het Kabinet zijn gedaan aan de gemeenten om de stijging van de lokale lastendruk tot een minimum te beperken.

Al jarenlang is het beleid van de gemeente Leeuwarden om slechts bij hoge uitzondering tarieven met meer dan de inflatie te verhogen. De gemeenteraad volgt de voorstellen van het college van b. en w., zeker waar het de tarieven van de gemeentelijke heffingen betreft, altijd zeer kritisch. Het Leeuwarder college van b. en w. is het daar van harte mee eens.

Het college stelt dat het de minister niet zal verbazen dat het college zeer onaangenaam verrast is door een schrijven van het Kadaster van 22 juni 2009 waarin een excessieve tariefsverhoging wordt aangekondigd. Het college doet daarom een dringend beroep op de minister om de voorgenomen tariefsverhogingen terug te draaien. Voor het geval de tariefsverhogingen gehandhaafd blijven zal de gemeente kritisch gaan kijken of het aantal af te nemen diensten van het Kadaster teruggebracht kan worden.


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden, tel. (058) 233 40 02.